Administrație Economic Știri locale

În Botoșani se înființează, din fonduri europene, Agenția pentru Managementul Energiei și Centrul pentru Promovarea Inovării

În municipiul Botoșani se vor putea înființa două noi instituții. Este vorba despre Agenția pentru Managementul Energiei, precum și Centrul pentru Promovarea Inovării (InnoSciPromo), centru în care vor fi instalate echipamente inovatoare de prezentare a producerii energiei regenerabile, destinate cu precădere copiilor și tinerilor din oraș care doresc să cunoască și să se familiarizeze cu viitoarele aplicații energetice.

De asemenea, se va amplasa ca proiect pilot și o stație de încărcare solară ce va pune la dispoziția botoșănenilor posibilitatea de a-și încărca telefoanele mobile și mașinile electrice.

Toate acestea datorită proiectului „Parteneriat româno-ucrainean pentru atenuarea efectelor schimbărilor climatice” (RO-UA Partnership for Climate Change Mitigation), în cadrul Programului Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020, Obiectivul Tematic „Sprijinirea educației, cercetării, a dezvoltării tehnologice și a inovării”, Prioritatea „Promovarea și sprijinirea cercetării și a inovării”.

Proiectul este implementat alături de Asociația „Biroul de cercetare, inovații și tehnologie”, Departamentul de Integrare Economică a Comitetului Executiv al Consiliului Local – Ivano-Frankivsk și Universitatea de Petrol și Gaze din Ivano-Frankivsk.

Obiectivul general al proiectului îl constituie dezvoltarea și sprijinirea cooperării inovatoare pentru atenuarea schimbărilor climatice în regiunea transfrontalieră România-Ucraina, în vederea asigurării dezvoltării durabile a teritoriilor prin organizarea unui nou mediu educațional și de cercetare în eficiența energetică.

Obiectivele specifice sunt reprezentate de dezvoltarea conceptului Agenției pentru Managementul Energiei, în parteneriat cu cel puțin două universități, două autorități publice locale și trei companii locale cu un număr mai mare de 200 de angajați, precum și înființarea Centrelor pentru Promovarea Inovării în Ivano-Frankivsk (Ucraina) și Botoșani (România), amplificând astfel obiectivele și scopul proiectului, cel de a promova viitoarele surse de energie nepoluante, în acord cu strategiile Uniunii Europene în domeniu.

Valoarea totală a sprijinului nerambursabil este de 248.202 euro, din care municipiului Botoșani îi revine suma de 82.272 euro pentru implementarea acestui proiect, pe o durată de 18 luni.

Proiectul „Parteneriat româno-ucrainean pentru atenuarea efectelor schimbărilor climatice” se integrează în mod logic cu alte inițiative ale primăriei botoșănene, având obiective similare în vederea asumării și implementării politicilor publice ale UE în domeniul tranziției energetice și dezvoltării inteligente a orașelor din statele membre.

 

SURSA: Primăria municipiului Botoșani

 


ABC-CON International