Administrație Economic Știri locale

Gigantul Transgaz, dispus să finanțeze construcția magistralei de gaz Botoșani-Săveni-Darabani, la care să fie racordate și comunele de pe traseu




Pași concreți pentru extinderea rețelei de gaz pe ruta Botoșani-Săveni-Darabani și toate comunele de pe acest traseu.

Bogdan Dăscălescu, vicepreședintele Consiliului Județean Botoșani, a participat pe 21 ianuarie 2021 la o nouă discuție cu reprezentanții Transgaz, alături de Relu Tîrzioru, președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ”Valea Prutului Fr Nord”, privind marele proiect de extindere a rețelei pe traseul Botoșani-Săveni-Darabani.

”Cu bucurie pot să vă transmit că discuția a fost extrem de bună, iar pașii de urmat sunt foarte clari. Transgaz dorește să finanțeze lucrarea la magistrală în cadrul unui proiect mare, sincronizat cu rețelele din interiorul localităților, pentru a nu repeta erorile din proiectul Hârlău-Bucecea. Componenta de rețele din interiorul localităților, conform legislației, revine fiecărei administrații locale (comună, oraș). Acestea trebuie să înceapă cât mai repede redactarea și depunerea de proiecte pentru fonduri europene pe acest capitol. În cel mai scurt timp va trebui să informăm Transgaz cu privire la nivelul de cerere din partea localităților și a consumatorilor finali. Mai exact, cât de mulți consumatori (locuințe, instituții) doresc să se racordeze la rețeaua de gaze naturale. Este nevoie de această informație esențială pentru documentația tehnico-economică care va sta la baza proiectului propriu-zis”, a declarat Bogdan Dăscălescu




Vicepreședintele Consiliului Județean a precizat că este posibil ca în 2023 magistrala de gaze ar putea să fie trasă pe întregul traseu. 

”Trebuie doar să ne mișcăm inteligent și să NU MAI PIERDEM TIMP. Astfel, vom face primii pași concreți. În următoarele două săptămâni vom avea o ședință cu toți membrii Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ”Valea Prutului Fr Nord” de pe traseul viitoarei magistrale de gaze. Îi rog pe primari încă de pe acum să ia demersul foarte în serios, să identificăm viitorii abonați, pentru că ar putea fi ultima noastră șansă să dezvoltăm un asemenea proiect. Personal, îmi ofer tot sprijinul și toate cunoștințele primăriilor care doresc să depună proiecte, astfel încât acestea să fie făcute foarte repede și foarte bine. Doamne ajută!”, a completat Bogdan Dăscălescu. 

În următoarele două săptămâni acesta se va întâlni cu primarii din localitățile  Adășeni, Avrămeni, Concești, Cordăreni, Coțușca, Cristinești, Darabani, Drăgușeni, Gorbănești, Hănești, Havârna, Hudești, Manoleasa, Mihălășeni, Mileanca, Mitoc, Păltiniș, Rădăuți Prut, Ripiceni, Săveni, Știubieni, Suharău, Ungureni, Unțeni, Viișoara, Vlăsinești și Vorniceni.