Agricultură Economic

Efectul reluării investițiilor în irigații: Singurul producător de pompe și-a dublat cifra de afaceri

Ciprian Bidașcă, manager Mecanex SA, singurul producător de pompe industriale din România
Ciprian Bidașcă, managerul Mecanex, și senatorul Lucian Trufin

Omul de afaceri Ciprian Bidașcă, managerul general al Mecanex SA, singurul producător român de pompe pentru irigații, s-a prezentat la conferința PSD în calitate de businessman pentru a vorbi atât despre efectele reluării investițiilor în irigații, cât și despre problemele pe care le întâmpină pe piață. Bidașcă a anunțat că nu este membru PSD și nici nu se va înscrie în acest partid sau în altul în următoarea perioadă. 

Este o lovitură de imagine dată de PSD la conferința de presă susținută de senatorul Lucian Trufin. Este pentru prima dată când un om de afaceri neafiliat politic participă la o conferință de presă a unui partid pentru a spune ce se întâmplă bun în domeniul său de activitate, dar și problemele cu care se confruntă.

 

Actuala guvernare este prima care reia investițiile în infrastructura de irigat atât din Botoșani, cât și din alte județe ale țării.

 

 



”Sunt aici pentru că eu cu fabrica Mecanex SA, singura producătoare de pompe industriale, beneficiem direct de investițiile în infrastructura de irigații. Dacă azi se irigă foarte puțin în județ e o mare problemă pentru că fermierii nu au avut încredere în aceste investiții, în ANIF, ministerul Agriculturii, nu au crezut că se fac aceste investiții. Ei sunt acum un pic surprinși pentru că am trecut printr-o perioadă foarte complicată. În 2016 am vândut o singură pompă și am luat credite 1,6 milioane lei să acoperim cheltuielile”, a spus Ciprian Bidașcă.

 

 

loading…

 

Acesta a precizat că reluarea investițiilor în irigații a îmbunătățit activitatea firmei sale, care este singurul producător român de pompe industriale rămas în viață după peste două decenii de sistare a investițiilor în acest sector. Mai mult, Bidașcă spune că este surprins și de rapiditatea decontării facturilor de către stat, fiind chiar și termene de 5 zile.

”Mecanex este singura fabrică cu personal calificat și beneficiază tare de aceste investiții. Anul trecut am avut o cifră de afaceri de două milioane euro, iar anul acesta estimăm 4 milioane euro. Participăm la licitații, la proiectele mari ne asociem, la cele mici, cum sunt la Iași sau la Stânca, mergem singuri. Județul Botoșani este cel mai mic client al nostru, activăm mult în Galați, Brăila, Ialomița”, a spus proprietarul singurului producător român de pompe industriale care activează din 1973 pe piață.

 

Loading…

 

Ciprian Bidașcă a precizat că există probleme în ceea ce privește lipsa măsurilor statului în vederea combaterii concurenței neloiale.

”Nu sunt aici doar să laud PSD, doar am venit să spun ce proiecte am realizat. 90% din Botoșani nu știe că existăm. Sunt și niște probleme la nivel de achiziții publice. Acum au venit în întâmpinarea producătorului român, dar nu au acoperit concurența neloială. Fabrica are 140 de angajați și la licitații merge și o firmă cu 5 angajați. Treaba pe care o face o fabrică de pompe din 1973 nu poate fi egalată. Dacă este posibil, ar trebui o strategie a susținerii producătorilor români. Mecanex are 2 milioane euro anual la export și cu toate asta niciun fel de beneficii, niciun fel de susținere și situație este dificilă. Noi concurăm cu China și trebuie să producem salarii la nivel european, producție europeană”, a completat industriașul Ciprian Bidașcă.

 

Senatorul Lucian Trufin a precizat că se mândrește cu faptul că singurul producător de pompe industriale pentru irigat este din Botoșani și că investițiile în sistemul de irigat aduc bani unei companii locale.