Agricultură

Una dintre cele mai mari ferme din județ: 3000 hectare de teren, 1300 de capre, 400 de bovine

Muncă, muncă și iar muncă de zeci de ani pentru a ajunge să aibă una dintre cele mai mari ferme agro-zootehnice din județ. Este povestea unuia dintre fermierii botoșăneni care au ajuns în topul agro-business-ului local.

Iulian Merticariu lucrează terenuri și crește animale din 1993. Acesta a ajuns, prin munca începută în urmă cu 24 de ani, unul dintre cei mai mari fermieri din județul Botoșani, în 2017 lucrează 3000 de hectare de teren, are 1300 de capre și 400 de vite, ferma sa mai cuprinde și câțiva zeci de porci. La ferma lui care este la granița dintre orașul Ștefănești și comunele Ripiceni și Mihălășeni, lucrează 40 de localnici, toți angajați cu carte de muncă

”Când am venit aici era o râpă, nu era absolut nimic, și ușor, ușor am ajuns să construim grajdurile, lacul, absolut tot ce este aici”, a declarat Iulian Merticariu.

Străinii ne-au cumpărat terenurile și acum le arendează românilor să le lucreze

Românii au ajuns să ia în arendă de la străini pământul pentru care înaintașii lor și-au dat viața. Începutul anilor 2000 a fost catastrofal pentru viitorul țării deoarece atunci românii sărăciți de tranziția la economia de piață au început să vândă ”en-gross” pământul moștenit de la părinți și bunici.

Din cele 3.000 de hectare de teren pe care le lucrează Iulian Merticariu, 600 sunt ale lui în proprietate, 800 sunt arendate de la localnici, iar diferența este arendată de la italienii care sunt proprietari peste ele.

”La începutul anilor 2000, când au început să vină străinii să cumpere terenuri, lumea mergea cu autobuzul, în grup, la notar să-și vândă pământul pe prețuri de 300-500 de lei hectarul de parcă se îmbogățeau. Până a doua zi, mulți dintre ei nu mai aveau nimic din banii luați pe pământ. Eu am luat acum în arendă doar de la un singur italian 1300 de hectare, iar el are 14.000 în total”, a spus Iulian Merticariu.

Forța de muncă… o uriașă problemă

Din cauza problemelor cu forța de muncă, fermierii sunt forțați să muncească cot la cot cu angajații. Nici Merticariu nu este o excepție.

”Vara asta am muls caprele timp de o lună întreagă alături de angajații mei pentru că nu am găsit ciobani. Am oameni serioși cu care lucrez chiar și din 1993, de la început, și îmi dau seama care are a munci și care nu. Am avut anul acesta vreo câțiva abia așteptau primul salariu ca să nu mai vină”, a completat Iulian Merticariu. Salariul net în ferma lui Merticariu este între 1500 și 2500 lei, la care se adaugă mâncarea și în unele cazuri chiar și cazarea muncitorilor.

Din cele 400 de vaci ale fermei Merticariu, vreo câteva zeci dau lapte, iar acolo există aparate automate de muls. Omul de afaceri vrea să cumpere aparatură automată de muls caprele pentru a nu mai depinde de personalul fluctuant.

Dacă nu își face fabrică de lactate vinde toate animalele

Iulian Merticariu a mai spus că în momentul de față prețul pe care îl primește pentru lapte, atât cel de vacă, cât și cel de capră, este total nemulțumitor. Din acest motiv, omul de afaceri vrea să atragă o finanțare europeană pentru a-și construi o fabrică de procesare a laptelui. Este la a patru încercare de acest fel și spune că dacă nici de data aceasta nu va reuși să primească finanțare va lua o măsuri drastică în ceea ce privește ferma de animale.

”Am mai făcut proiecte europene și nu am primit finanțare. Am făcut de patru ori și dacă nici de data asta nu primim banii nici nu mai fac dar voi vinde și animalele, pe toate, pentru că nu rentează. Este multă muncă, multă cheltuială și banii pe care îi primi pentru lapte sunt foarte, foarte puțini”, a completat fermierul.

2017, unul dintre cei mai buni ani agricoli

Din 1993 de când lucrează în agricultură, Iulian Merticariu spune că nu a întâlnit an agricol mai bun.

”La floarea-soarelui avem producție cum nu am avut niciodată, de peste 4000 de kilograme la hectar, anul trecut a fost 3000-3500. La porumb cred că vom scoate până la 10.000-12.000 la hectar. Clar, a fost un an extrem de bun și chiar dacă prețul de achiziție este mai mic decât anii trecuți, măcar avem producție foarte bună”, a declarat Iulian Merticariuc.

Traderii de produse agricole încarcă producția direct de pe tarla, fără a mai exista costuri de depozitare și manipulare pentru fermieri.

De la politicieni așteaptă doar reducerea birocrației

Întrebat ce își dorește de la politicieni, Iulian Merticariu a spus că se impune o reducere a birocrației în special în relația fermierilor cu APIA. ”Anul acesta am avut 5 controale, în fiecare an sunt controlat doar pentru că sunt mare fermier, iar cei mici nu au niciun control. Apoi, trebuie să fie mai puțină birocrație la APIA pentru că îmi trebuie un om care să stea doar acolo să facă hârtii și să depună hârtii”, a concluzionat Merticariu.

ABC-CON International