Administrație

Doina Federovici, președintele CJ: Ziua mare și sfântă a neamului nostru a sosit!

Mesajul transmis de Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, de Ziua Națională:

Astăzi, 1 Decembrie 2023, se împlinesc 105 ani de la momentul în care străbunii noștri și-au văzut visul cu ochii: unirea tuturor românilor într-un singur stat. Marea Unire de la 1918 a fost expresia voinței și curajului tuturor românilor și a  încununat cu succes procesul unificator declanșat de un botoșănean de-al nostru, la 1859, Nicolae Pisoski, cel care l-a propulsat pe Alexandru Ioan Cuza drept unic domnitor al celor două provincii istorice. În jurul tânărului stat, grație energiei mobilizatoare a oamenilor din acea vreme, care au sfidat vremurile tulburi pe care le traversa Europa, s-a conturat România Mare.

Deși au trecut 105 ani de la Unirea de la 1918, procesul de unificare continuă și așa cum anticipa botoșăneanul nostru, marele istoric Nicolae Iorga „e atâta de lucru,…, încât nu o generație, ci generații întregi vor trebui să muncească”. „Unirea va trebui consolidată printr-o activitate complexă, permanentă, profundă, de durată, deoarece una este a ocupa un teritoriu, alta este a-l păstra militar și al treilea lucru, cel din urmă și cel mai însemnat, este a ști să-l menții”.

Este momentul să ascultăm și să înțelegem aceste cuvinte, să credem cu adevărat că împreună putem schimba viitorul. Am demonstrat că atunci când suntem determinați și uniți, când credem că interesul comun primează celui individual, putem face lucruri mărețe. Trebuie să privim viitorul cu încredere și doar uniți vom putea determina un destin măreț pentru România.

Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, spunea anul trecut, cu ocazia zilei de 1 Decembrie, că „ne putem supăra pe un individ, pe o instituție, pe mai mulți indivizi și pe mai multe instituții, dar nu ne putem supăra pe țară, căci ea este deasupra sentimentelor noastre trecătoare”.

Fiecare dintre noi poate contribui la schimbarea cursului istoriei și nu trebuie decât să ne amintim de visele înaintașilor noștri, de sacrificiile pe care le-au făcut pentru a ne lăsa o „Românie dodoloață”! 

La mulți ani, români!

La mulți ani, România!

Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani