Administrație

VIDEO Un primar a răbufnit în fața ministrului Mediului și i-a pus în cap toată birocrația excesivă: ”Nu spunem realitatea crudă”

Multe comune din județul Botoșani au probleme când vor să facă investiții deoarece fie sunt parte a ariei protejate Natura 2000, fie au pe teritoriul comunei diferite specii de insecte sau animale protejate de legislație.

Autoritățile de mediu, mai ales funcționarii din teritoriu, l-au luat pe NU în brațe când vine vorba despre autorizarea unor investiții în ariile protejate, deși de multe ori nici măcar nu se știe dacă acea specie protejată de lege mai există în arealul în care se vrea a se face o investiție, nici nu impun niște condiții de protejare a acelei specii pe perioada investiției și după realizarea ei, au preferat să rămână la NU și atât.

Județul Botoșani a fost vizitat luni de ministrul Mediului, băcăuanul Mircea Fechet, iar printre primarii care au participat la întâlnirea cu demnitarul a fost și Costel Romanescu, primarul comunei Păltiniș, unde este și cea mai nordică localitate din țară, Horodiștea.

Pe teritoriul comunei Păltiniș s-au făcut multe studii privind posibilele investiții în unități de eoliene de producere a energiei electrice, iar avizele de mediu sunt necesare chiar de la amplasarea antenelor de măsurare a vitezei vântului. Primarul, încă membru PNL, a părut exasperat de birocrația excesivă și a răbufnit în fața ministrului, dar și a deputatului Costel Șoptică, președintele PNL.

”Toți vorbim despre accesarea de fonduri dar ne învârtim în jurul cozii și nu spunem realitatea crudă. Realitatea este că legislația este făcută de noi, nu cred că vine niciun marțian cu un plic și îl dă în Parlament, iar dumneavoastră îl aprobați. Toată legislația asta și cu gândacul, și cu… Este o glumă macabră, care este de actualitate și acum: La o explozie au murit două milioane de români și o barză și toată lumea se întreabă ce au avut cu săraca barză, dar de două milioane de români nu interesează pe nimeni. Spania, Polonia accesează fondurile foarte ușor,  au venit cu două, trei foi și accesează. Noi facem un maldăr de hârtii, umblăm zeci de drumuri, pierdem zeci de zile și nu facem nimic. Dumneavoastră acolo trebuie să acționați, trebuie să faceți legislația suplă, cu termene, și chiar pușcărie pentru cine greșește. Prea multă hârțogăraie care ni se cere.

Dumneavoastră ați spus că încurajați performanța, cum puteți să dați 15 puncte la cei care nu au avut proiecte și celor care au muncit și au avut nu le dați nimic. Nu ne împiedică gândacul, legislația este în mâna noastră. Nu sunt împotriva animăluțelor, dar nu este normal ca noi oamenii să nu ne putem dezvolta. Am avut un studiu de mediu pentru un proiect mai mare și era un culoar al berzelor. Doamne, iartă-mă! Dar ce barza nu vede că este ridicată o antenă și nu se poate feri? Legislația trebuie modificată”, a declarat Costel Romanescu.

ABC-CON International