Ciofu, soluții pe termen lung pentru Secția Săveni plus ”radiografia” activității de manager a Liviei Mihalache

Medicul Tamara Ciofu, deputat PSD, vrea soluții pe termen lung la Secția Săveni a Spitalului Județean Mavromati pentru a nu se repeta cazuri precum cel al lui Toader Leampăr, primarul comunei Vorniceni, care a murit la Săveni pentru că nu era niciun medic de gardă. 

Tamara Ciofu a declarat că Livia Mihalache, managerul Spitalului Județean Botoșani, a amânat rezolvarea problemei de la Săveni deși i s-a cerut să caute soluții. După decesul primarului s-a găsit și medic de gardă, dar până atunci nu.

În ciuda susținerii pentru Mihalache, medicul Tamara Ciofu spune că aceasta nu i-a mai răspuns la telefon în ultimele două săptămâni. 

 

 



 

”Am mers în echipă la Săveni, am aflat de la colegul nostru de acolo că se confruntă cu lipsă de specialiști, mai ales în gardă. I-am sugerat să găsim o altă formulă funcțională până când vom găsi medici după ce s-au publicat posturi la concurs. Doamna manager trebuia să se gândească că nu se rezolvă în stil pompieristic și că de la nivelul autorităților locale ar fi trebuit să convoace Consiliul Județean și Ministerul Sănătății ca împreună să discutăm soluții care să se poată mula pe starea care se regăsea în Spitalul Săveni. Nu cred că a reușit să-și împartă prioritățile. Săveni era o prioritate, ar fi trebuit să discute această situație neclară cu unitățile abilitate. Eu am fost acolo, am rugat-o să ne întâlnim și să avem o soluție. I-am cerut personal, am rugat-o să vină să discute și să-și prezinte punctul de vedere față de colegi. Sunt două săptămâni de când nu mai răspunde la telefon. 

Doamna Mihalache a fost director la fostul Spital de Pediatrie, a fost un manager serios și sobru, lucrurile au mers bine și au mers foarte bine în activitatea spitalului de copii până în 2011 cînd s-a desființat. Aveam bani grei în conturi când s-a desființat spitalul și asta datorită actului managerial. Dar probabil că dimensiunea Spitalului Județean, care este al doilea ca mărime din țară, au depășit posibilitățile de gestionare a priorităților”, a declarat Tamara Ciofu

 



 

 

Aceasta trage un semnal de alarmă și spune că și fără Mihalache director al Spitalului Județean problemele de la Săveni nu se rezolvă singure și crede că un centru de permanență cu activitatea finanțată pentru 24 de ore din 24 ar fi fost o soluție. 

”Din punctul meu de vedere, problema nu este doamna Mihalache. Va pleca ea, dar dacă lucrurile nu se corectează problemele persistă. Din punctul meu este o dublă responsabilitate acolo, și de manager general și de director medical care trebuiau să-și facă ordine în priorități. O spun foarte clar și responsabil, am susținut-o, i-am atras atenția colegial că nu știe să gestioneze situația de la Săveni, a lăsat-o nu știu de ce în așteptare și e suficient o singură dată ca nenorocirea să se întâmple. Situația de la Săveni nu este rezolvată. Și la Dorohoi este lipsă de personal pentru camera de gardă. Avem colegi de la județean care fac 6-7 gărzi și la Dorohoi, ei nu mai pot să facă și la Săveni. Prioritatea pentru care a fost atenționată doamna manager nu a reușit să o gestioneze corect. 

Doctorița Mitric făcea naveta la Neamț ca medic de familie și și-a oferit disponibilitatea să vină ca medic de familie în Drăgușeni, ulterior în condiții în care se vor putea accesa servicii la camera de gardă va intra în sistem. La Săveni ar fi bun centru de permanență care să aibă asigurată și plătită activitatea 24 de ore din 24 și cred doamna Mihalache putea să abordeze situația în relația cu Direcția de Sănătate Publică, mai ales pe perioada de vară. când se știe că sunt concedii și medicii pleacă”, a completat Tamara Ciofu.