Tamara Ciofu: „Fonduri suplimentare pentru unitățile de asistenţă medico-sociale”

medicul Tamara Ciofu, deputat PSD
medicul Tamara Ciofu, deputat PSD

Deputatul social-democrat Tamara Ciofu a anunțat astăzi că Ministerul Sănătății a crescut standardele de cost pentru serviciile medico-sociale.

Sănătatea este principala prioritate pentru PSD. În consecința acestui angajament, în ultima ședință de guvern de la sfârșitul săptămânii trecute au fost majorate cu 46% standardele de cost pentru unitățile de asistență medico-socială. Astfel, fondurile necesare funcționării acestor instituții cresc de la 40.872 lei/pat/an la 59.677 de lei/pat/an. Este o majorare de 18.805 lei/pat/an”, a declarat Tamara Ciofu.

 

 

Loading…

Ultima oară standardul de cost a fost actualizat în decembrie 2016. Majorarea decisă de Ministerul Sănătății este destinată susținerii creșterilor salariale ale personalulul și asigurării medicamentelor. Multe unități de asistenţă medicală-socială funcţionează în subordinea consiliilor locale, care nu dispun de veniturile suficiente pentru a asigura finanţarea suplimentară necesară. La nivel naţional sunt avizate 68 unităţi de asistenţă medico-sociale, cu un număr total de 3.268 de paturi.

Încă din primul mandat de parlamentar am solicitat creșterea alocărilor de fonduri pentru susținerea serviciilor de asistență socială, precum și normarea personalului din cadrul unităților de asistență medico-sociale. Având în vedere că populaţia din mediul rural este într-un proces de îmbătrânire, iar cei mai mulţi dintre vârstnici sunt bolnavi cronici care nu pot să se îngrijească singuri, este obligatoriu să le acordăm asistență în aceste centre, care trebuie să dispună de bani pentru medicamente, materiale igienico-sanitare, alimente, plata utilităților și a salariilor personalului”, a subliniat parlamentarul social-democrat.

Tamara Ciofu în calitate de director al Direcției de Sănătate Publică Botoșani în 2003 s-a ocupat de înființarea a 5 unități de asistență medico-socială în județ în: Flămânzi, Sulița, Săveni, Mihăileni și Suharău.

În calitate de parlamentar, social-democrata s-a implicat în susținerea unităților de asistență socială din localitățile Flămânzi, Săveni, Adășeni din județul Botoșani cu materiale sanitare, alimente și îmbrăcăminte. Totodată a donat alimente și medicamente pentru căminele de bătrâni din comunele Trusești și Leorda.

 

ABC-CON International