Ministerul Sănătății susține inițiativa deputatului Tamara Ciofu de emitere a certificatului de încadrare îngrad de handicap până la vârsta de 18 ani pentru copiii cu autism      

medicul Tamara Ciofu, deputat PSD

Deputatul PSD Tamara Ciofu a anunțat astăzi că Ministerul Sănătății este de acord cu solicitarea sa privind includerea copiilor cu autism printre beneficiarii de îngrijirii paliative pediatrice, astfel încât să fie eliberat certificat de încadrare în grad de handicap valabil până la vârsta de 18 ani.    

 

„Având în vedere emiterea în prima parte a acestui an a Ordinului Ministrului Sănătății nr. 253/2018 pentru aprobarea regulamentului de organizare, funcționare și autorizare a serviciilor de îngrijiri paliative, am considerat că este necesar ca și minorii diagnosticați de medicul specialist cu autism să beneficieze de certificat de încadrare în grad de handicap valabil până la vârsta de 18 ani”, a declarat Tamara Ciofu.

 

 

 

În prezent, deși pentru copiii cu handicap a căror afecțiune necesită îngrijiri medicale paliative, care sunt certificate de medicul de specialitate, comisia pentru protecția copilului stabilește un termen de valabilitate a certificatului valabil până la vârsta de 18 ani, minorii cu autism nu se regăsesc printre beneficiarii acestor servicii.

 

„În calitate de medic pediatru și apoi de parlamentar, consider că trebuie corectată o astfel de situație pentru a nu exista niciun fel de discriminare între copiii care suferă de diferite afecțiuni grave ce le afectează modul de viață, așa cum este autismul care presupune o tulburare de dezvoltare considerată drept una dintre cele mai severe afecțiuni neuropsihiatrice ale copilăriei. Nu mai trebuie să punem pe drumuri acești copii și familiile lor. Datoria noastră dar și a celor care au grijă de aceștia este aceea de asigurare a tratamentului și de a încerca să-i reintregrăm în comunitate”, a subliniat parlamentarul social-democrat botoșănean.

 

În adresa transmisă de Ministerul Sănătății se arată că „din punct de vedere medical, patologii care odată diagnosticate însoțesc persoana pe tot parcursul vieții, cum este autismul, ar trebui să beneficieze de certificate de handicap permanent, fără a supune copii și părinții la reevaluări repetate și a reîncărca inutil sistemul medical și social. În acest sens, considerăm oportun modificarea Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap”.

 

Parlamentarul PSD va continua demersurile pentru modificarea Anexei 3 a Ordinului nr. 253/2018, astfel încât minorii cu autism să devină beneficiari ai serviciilor de îngrijiri paliative.