Administrație

3 ani de chin cu statul român pentru o lucrare care se face în 6 luni. Doar avizele CFR au durat 7 luni  

După trei ani de ”hârțogăraie” și de plimbat pe la diverse instituții ale statului, un primar a reușit să scoată la licitație o lucrare care se va executa în șase luni.

Primăria comunei Ungureni a reușit ca la trei ani de la începerea documentației să scoată la licitație asfaltarea a 4,6 kilometri de drum de interes local.

Lucrarea este finanțată cu fonduri europene prin AFIR, iar licitația va avea loc pe 9 iulie, valoarea estimată fiind de 4,01 milioane lei, fără TVA.



 

Banii vor fi folosiți pentru a lega la alte drumuri asfaltate satele Vicoleni și Mihai Eminescu, dar și pentru a asfalta câteva tronsoane de drum care duc la Școala Călugăreni, Școala Mândrești, cimitirul din Mândrești, cimitirul din Plopenii Mici și un dispensar medical, iar 110 metri de stradă vor fi asfaltați pentru legătura cu cel mai mare investitor din comună, care are o investiție de peste 1,8 milioane euro.

Primarul Ilie Ivanache spune că până la licitație a trecut un advărat chin birocratic. De la reprezentanții de la Iași ai AFIR și până la coșmarul de la CFR, totul a întârziat proiectul.

 

 

loading…

 

”Se spune că primarii nu vor să facă, că nu vor să atragă fondurile chiar dacă sunt nerambursabile. Eu la acest proiect pe care îl vom licita în iulie am început să lucrez acum trei ani, iar execuția lui va dura 6 luni. Acum sper să nu fie contestații la licitație să nu dureze și mai mult până ne apucăm de asfaltat. Doar avizele de la CFR au durat șapte luni, vă dați seama? Șapte luni pentru niște avize pentru care am și dat foarte mulți bani. Drumul de la Vicoleni are și o trecere la nivel de cale ferată și aveam nevoie de avizele lor. Am vrut să renunțăm la un moment dat la asfaltarea a 200 de metri de drum ca să nu mai avem treabă cu CFR, dar dădea urât proiectul”, a declarat primarul Ivanache.

 

 

loading…

 

Pentru a obține aprobarea finanțării de la AFIR, mai întâi Primăria Ungureni a primit un NU de la AFIR Iași.

Primarul spune că totul a plecat de la interpretarea unor funcționari de la Iași ai AFIR.

”Ghidul de finanțare spune că ai 7 puncte în plus dacă un drum de interes local deservește un investitor care are mai mult de 1 milion de euro investiție. Noi avem Alfa-Bit, o companie care are investiții de peste 1,8 milioane euro și dacă nu aveam această firmă ca să obținem puncte în plus nu obțineam finanțarea. De la Iași au venit și au spus că nu putem primi finanțarea pentru că drumul de 110 metri are legătură doar cu porțile de la proprietatea companiei. Am făcut contestație la București și am avut câștig de cauză, am primit finanțarea. Ghidul spunea că primești cele șapte puncte în plus dacă reușești să conectezi o investiție privată mai mare de 1 milion de euro fără să conteze câte porți are acea firmă la drumul pe care îl asfaltezi”, a precizat Ivanache.

 

Primăria Ungureni va mai avea un proiect de 500.000 euro finanțat prin AFIR și pe care îl va scoate la licitație în următoarele săptămâni.

Loading…