În urma solicitărilor deputatului PSD Tamara Ciofu, Ministerul Sănătății a aprobat dotarea cu aparatură a cabinetelor medicilor de familie și a centrelor de permanență

medicul Tamara Ciofu, deputat PSD Botoșani
medicul Tamara Ciofu, deputat PSD Botoșani

Parlamentarul PSD Tamara Ciofu a anunțat astăzi că în urma mai multor solicitări pe care le-a adresat încă de anul trecut Guvernului pentru dotarea cabinetelor medicilor de familie și a centrelor de permanență cu aparatură medicală, Ministerul Sănătății a adoptat normele legislative care acordă posibilitatea de achiziționare a mai multor tipuri de echipamente pentru asigurarea tratamentului primar. 

 

Conform Ordinul nr. 1484/7310/2017 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice cu privire la asigurarea continuității asistenței medicale primare prin centrele de permanență, aprobate prin Ordinul ministrului sănătății și al ministrului administrației și internelor nr. 697/112/2011, care a intrat în vigoare în ianuarie 2018, „centrele de permanență vor fi dotate cu defibrilatoare semiautomate, chituri pentru asistența la naștere, aspiratoare de secreții, folie supraviețuire, guler cervical, de către consiliile locale care sunt proprietarii spațiilor în care funcționează centrele de permanență”, se arată în răspunsul transmis deputatului social-democrat botoșănean de către Ministerul Sănătății.

 

 

 

„Medicii de familie reprezintă principalul canal de intrare în sistemul de sănătate al  pacienților și de aceea atât ei, cât și doctorii din ambulatoriu trebuie sprijiniți pentru dotarea cabinetelor și participarea la programe de educație și formare medicală continuă. În lipsa dezvoltării celor două componente consider că nu putem să avem pretenția ca pacienții să aibă parte de cele mai eficiente tratamente sau să beneficieze de servicii medicale decente”, a declarat Tamara Ciofu.

 

 

 

 

„Medicii de familie, care sunt proprietarii spațiilor în care funcționează centrele de permanență, vor putea asigura dotarea acestora, prin contractarea de credite cu dobândă mică, acordate de băncile din România”, se mai arată în adresa comunicată de Ministerul Sănătății.

 

 

loading…

 

 

„Ministerul Sănătății a ținut cont de propunerile pe care le-am înaintat anul trecut și pe lângă crearea cadrului legal de a dota cu aparatură medicală centrele de permanență de către administrațiile publice locale s-aimplementat și un sistem de creditare garantat de stat cu dobândă mică pentru dotarea acestor unități sanitare. Prin modificarea cadrului legal, va crește nivelul de prevenție și intervenție la nivel local și vor scădea costurile generate de secțiile de urgență ale spitalelor”, a subliniat deputatul de la PSD Botoșani.

 

Totodată Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a transmis medicilor de familie propunerile de dotare a cabinetelor medicale cu microanalizatoare de laborator pentru efectuarea analizelor uzuale, electrocardiografe, ecografe și a centrelor de permanență cu defibrilatoare semiautomate, chituri pentru asistența la naștere, aspiratoare de secreții, folie supraviețuire, guler cervical.