Ce naiba mai vrea și Iftime?

Valeriu Iftime, președintele Camerei de Comerț Botoșani, președintele CA al Elsaco
Valeriu Iftime, președintele Camerei de Comerț Botoșani, președintele CA al Elsaco

Este milionar în euro, în dolari și în orice valută, nu după activele firmei, ci el ca persoană fizică, are proprietăți peste proprietăți, acțiuni peste acțiuni la diferite companii, conduce una dintre cele mai mari afaceri din regiunea Moldovei, conduce un club de fotbal din Liga 1 și acum a preluat și conducerea Camerei de Comerț Botoșani.

Ce naiba mai vrea și Iftime? Ce îi mai trebuie?

De ce nu stă el să-și numere banii, că… nu mai e la prima tinerețe? De ce nu stă mai mult cu familia? De ce nu se ocupă mai mult de afacerile lui?

 



 

Sunt convins că aceste întrebări au circulat prin mințile multor oameni de afaceri mai mari sau mai mici, a multor cititori care sunt angajați și nu investitori, dar și a celor mai mulți dintre politicieni.

Ei, avem primul moment de după Revoluție, primul moment din business în ultimii aproape 30 de ani în care unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri, cu sute de angajați, cu afaceri de zeci de milioane de euro în toată țara, încearcă să unească mediul de afaceri, pe acei antreprenori, întreprinzători, investitori cum vreți voi să-i numiți și care produc mult trâmbițata plus valoare.

Asta s-a văzut și la întâlnirea de miercuri convocată de Valeriu Iftime și la care, dacă vă vine să credeți, au răspuns cu maxim interes business-mani precum Tonino Boldea, Mirel Vlas, Cornel Șfaițer, Florian Moruzi, Mihai Vrăjitoru. Un alt nume greu al mediului de afaceri local, Gheorghe Ciubotaru, nu a putut să fie prezent la întâlnire, dar și-a trimis un reprezentant. Vorbim de oameni de afaceri milionari în euro, extrem de bogați, cu mii de angajați împreună, care au trecut peste toate orgoliile, peste toate disputele mai vechi sau mai noi și s-au așezat la aceeași masă pentru un interes comun, cel economic al județului. Cu scepticism, dar și cu bucuria că unul dintre ”granzi” a avut curajul să încerce să-i unească, să încerce să-i facă să fie mai puternici. Mulți știu să facă ceea ce face Iftime, Boldea, Vlas sau Moruzi, dar puțini știu să facă și bani din acele activități, puțini știu să treacă peste piedicile pe care statul și partenerii de business ți le pun, puțini știu să ofere valorosa lecție a trecerii peste un eșec, a revenirii după ce ai fost lovit.

 

 

Ce pot să-i reproșez lui Iftime este: Ce ai așteptat de nu te-ai implicat până acum?

Dar este pentru prima dată când oamenii mari de afaceri din județ își pun probleme în ceea ce privește existența pe piață a firmelor mici. Iftime a spus că firmele mari au nevoie uriașă de firmele mici deoarece nu pot să-și ducă dezvoltarea la alt nivel, pentru că nu pot să atragă forță de muncă foarte bine calificată fără existența pe piață a IMM-urilor, a microîntreprinderilor.

Vorbim de oameni care au bani, care au idei, care au imagine și care pot impulsiona niște investiții, pot da încredere cuiva să investească în Botoșani, pot pune în mișcare rotițe birocratice în interesul județului.

 



 

Apoi, este pentru prima dată când politicienii locali s-ar putea să nu mai fie lăsați de capul lor de către cei care plătesc grămezi de bani la buget. Până acum oamenii de afaceri au fost dezbinați, politicienii locali nu au avut niciodată, după 1990, ca parteneri de dialog o astfel de uniune a mediului de afaceri. Vreți să vă repet numele oamenilor de business pentru care va vorbi Iftime atunci când se va întâlni cu prefectul, primarul, parlamentarii, președintele Consiliului Județean? Până acum Iftime reprezenta doar Elsaco, dar când se va întâlni cu autoritățile, cu aleșii, va reprezenta și Electroalfa, Five Continents, Prodalcom, Tehnic Asist, Casa Pâinii, Conrec, Formens, Rolana Tex, va vorbi în numele fabricilor de lactate, a celor de mobilă, consructorilor, producătorilor de confecții, a restaurantelor etc.

Cum va fi ca un parlamentar local să se laude că a pus și el semnătura pe un proiect de lege care afectează mediul de afaceri, stabilitatea locurilor de muncă, și Camera de Comerț condusă de Iftime& cei enumerați mai sus să îi spună că greșește și că economia va pierde? Nu cred că vor mai putea politicienii să trateze mediul de business, pe plan local, ca până acum, că nu contează pentru că e divizat. Sper din tot sufletul că actuala putere, dar și opoziția, nu va privi această încercare de unire a mediului de business ca pe un dușman, ca pe cineva cu care trebuie să lupte. Sper ca actuala putere să vină și să sprijine această chestie unică pe cale să se producă în Botoșani și să pornească investițiile publice în infrastructură pentru ca și acest județ să se dezvolte.

 

 

 

Dar ce se întâmplă dacă proiectul lui Iftime dă greș? Pentru el nu se întâmplă nimic rău, pentru că se întoarce și se dedică doar afacerilor sale, la fel ca și ceilalți oameni de business. Pentru noi, pentru Botoșani, va fi nasol rău. Dacă Iftime nu va avea succes, Camera de Comerț Botoșani va muri, efectiv, iar în următorii câțiva zeci de ani nu cred că va mai fi un om de afaceri puternic dispus să preia acest proiect, dispus să-și pună la dispoziția celorlalți timpul, cunoștințele și poate chiar și banii pentru ca toți din jurul lui să facă bani.

Există licitații în derulare și vor mai fi și multe alte proiecte scoase la licitat pentru lucrări cu adevărat importante pentru drumurile europene, naționale și județene din Botoșani în următorii ani. Este mai mult decât necesar ca toată această schimbare de infrastructură, așteptată de ani de zile, să fie dublată de un mediu de afaceri organizat în a-și apăra și promova interesele, în a dezvolta sectorul IMM, în a extinde afacerile mari, în a promova turistic județul, în a atrage noi investitori.

Bogdan CALINIUC