Administrație

Guvernul PSD a lăsat Botoșani fără 3,5 milioane euro și OBLIGĂ Primăria să taie subvențiile la căldură și la tramvai

Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani
Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani

Cu cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, Guvernul va da municipiului Botoșani un buget de criză în care municipalitatea va fi forțată să taie din cheltuieli pentru a putea funcționa, pentru a mai face și mici investiții.

 

Primarul Cătălin Flutur susține că municipiul Botoșani, după anezele la proiectul de buget, va primi anul viitor cu 16 milioane de lei mai puțin, adică 160 miliarde lei vechi, echivalentul a 3,5 milioane euro.



” Constatăm, eu și primarii de municipii, că toate discuțiile și promisiunile guvernanților nu se respectă de fel. Am fost păcăliți! Vreau să fac apel la parlamentarii botoșăneni, în primul rând la domnul Marius Budăi, care este în comisia de specialitate,  să susțină UATurile din România, din Botoșani, respectiv municipiul Botoșani”, a declarat primarul Cătălin Flutur.

Acesta a spus că din cota IVG municipiul avea 64 milioane lei, la 11 decembrie, iar Guvernul a tăiat până la 52 milioane lei.

 

”Este o preocupare a mea mai veche de a găsi formula să facem ca acest oraș să funcționeze. Orașul nu poate să funcționeze fără bani, doar că trebuie să funcționeze cu banii noștri. În municipiul Botoșani sunt mulți salariați, foarte multe firme, bani care ne vin din impozite și taxe. Atât timp cât din 108 milioane nouă ne revin doar 42 milioane lei nu este corect.  Orașul are nevoie și de dezvoltare.  Caut soluții pentru a diminua o parte din cheltuieli. Toate contractele sunt analizate să reducem cu 10% valoarea lor. Încercăm să căutăm locuri, sume, poziții din buget care afectează bugetul consolidat”, a precizat primarul municipiului Botoșani.



Propunere de reducere a subvenției la căldură

Cătălin Flutur a precizat că municipalitatea cheltuie peste 11 milioane lei pentru subvenția generală la căldura furnizată în sistem centralizat pentru cei 12.000 de abonați.

”Mai mult decât atât, ANRE ne-a comunicat printr-o adresă în timpul săptămânii trecute că a luat decizia să mărească prețul cu 17 lei la Botoșani, pe lângă ce aveam noi. Pe lângă cei 11 milioane lei mai trebuie să adăugăm un milion de lei”, a spus Flutur.

Primarul spune că în Botoșani pentru a produce o gigacalorie se consumă 370 de lei, iar prețul de vânzare către populație este de 164 lei, diferența fiind suportată de bugetul local. Asta ținând cont de faptul că în alte municipii prețul gigacaloriei pentru populație este mai mare.

Astfel, Flutur va propune Consiliului Local, unde majoritar este PSD, o creștere până la 210-230 lei per gigacalorie.

”Dacă mergem cu 230 de lei am face o economie la bugetul local de 3 milioane și ceva pe an, ținând cond de faptul că doar creșterea la salubrizare ne duce să avem de pus doar acolo 2,5 milioane lei în plus”, declară primarul Flutur.



 

Propunere de reducere a subvenției la transportul pensionarilor cu tramvaiul

Totodată, primarul municipiului Botoșani spune că va propune Consiliului Local să nu mai fie acordată subvenția pentru transportul public cu tramvaiul pensionarilor care au o pensie mai mare de 1900 lei. La acest capitol, municipiul Botoșani cheltuie 5 milioane lei anual pentru ca elevii și pensionarii să circule gratis.

”Eu nu pot să fac decât câteva propuneri. Decidentul este Consiliul Local. Nu aprobă, nu aprobă… vom trage obloanele la un moment dat. Eu am obligația asta. Nu pot să decid mai mult”, a concluzionat edilul-șef.