Prima pagină » Patru oferte pentru consolidarea și restaurarea Muzeului de Științe ale Naturii Dorohoi. Muzeul va avea propria cafenea  
Știri locale

Patru oferte pentru consolidarea și restaurarea Muzeului de Științe ale Naturii Dorohoi. Muzeul va avea propria cafenea  

Proiectul Consiliului Județean Botoșani de consolidare, restaurare și punere în valoare a Muzeului de Științele Naturii Dorohoi a atras atenția constructorilor din întreaga țară. În cadrul licitației derulate de către Institutul Național al Patrimoniului au fost depuse patru oferte, care vor trebui evaluate până la data de 18 septembrie 2024.

„Reabilitarea clădirii Muzeului de Științele Naturii Dorohoi este un proiect important în domeniul cultural al județului Botoșani și ne bucurăm că a intrat în linie dreaptă. Totodată, este și cel mai important proiect care a obținut finanțare în cadrul Programului național de restaurare a monumentelor istorice și sperăm ca membrii comisiei de achiziție din cadrul Institutului Național al Patrimoniului să finalizeze evaluarea la termenul anunțat și imediat să demareze lucrările. Vrem să devină un exemplu de bune practici, care să fie extins la toate proiectele derulate de Ministerul Culturii”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Proiectul de consolidare, restaurare și punere în valoare a Muzeului de Științele Naturii Dorohoi are o valoare de 68,5 milioane lei, iar Consiliul Județean Botoșani va asigura o cofinanțare de 5,5 milioane lei.

Prin transpunerea în practică a acestui proiect, vom avea parte de un muzeu modern, care va pune în evidență valoroasele exponate pe care le are în patrimoniu, precum colecția de insecte și fluturi exotici a profesorului Ioan Nemeș, colecția de fluturi exotici a farmacistului Wilhelm Weber, colecția de păsări de pe continentul african a profesorului Cătălin Rang sau expoziția de obiecte de sticlă-porțelan realizate în fosta fabrică de sticlă din Dorohoi.

Pe lângă lucrările de consolidare, restaurare și punere în valoare a patrimoniului expozițional, la Muzeul de Științele Naturii Dorohoi se va readuce la viață biblioteca ce deține peste 6.500 de volume de specialitate, care vor putea fi consultate în sala de lectură.

De asemenea, se vor amenaja două laboratoare – unul de cercetare și unul de conservare –, un auditorium, o sală de educație muzeală, una pentru conferințe și simpozioane și o cafenea.

Clădirea Muzeului a fost construită în 1887 ca sediu al Prefecturii județului Dorohoi, fiind prima clădire publică din oraș care a beneficiat de instalație de apă, canalizare și încălzire centralizată.

Video