Prima pagină » VIDEO Certurile politice împiedică municipalitatea să preia clădirea fostului restaurant FLORA din Centrul istoric
Administrație

VIDEO Certurile politice împiedică municipalitatea să preia clădirea fostului restaurant FLORA din Centrul istoric

Ocazie unică pentru autoritățile locale din Botoșani să preia clădirea fostului restaurant FLORA din Centrul istoric, dar la care dau cu piciorul din cauza certurilor politice dinaintea campaniei electorale.

Pe ordinea de zi a Consiliului Local al municipiului Botoșani, din ședința din 25 aprilie, s-a aflat un proiect prin care municipalitatea trebuia să își dea acceptul pentru exercitarea dreptului de preempțiune asupra unor bunuri imobile din Centrul istoric.

În 2001, Primăria Botoșani și o entitate privată intra într-un parteneriat public-privat prin care autoritățile locale sprijineau entitatea privată prin punerea la dispoziție a unor bunuri imobile cu o condiție, respectiv ca partea privată să restaureze bunurile.

Partea privată s-a achitat de sarcini, fiind vorba despre restaurarea clădirii în care funcționează Orange Shop-ul din Centrul istoric.

Consiliul Local este proprietarul accesului pe lângă Orange Shop, a holului din spatele Orange Shop și a unei cote parte din spațiul de la etaj, unde funcționează un fel de muzeu-galerie de artă, precum și o cotă parte din mansardă și subsol.

Partea privată a propus să preia în totalitate cota parte deținută de Consiliul Local în schimbul întregii clădiri a fostului restaurant FLORA, compus din două subsoluri, un parter cu acces atât din partea pietonală a centrului vechi, cât și auto din spatele ansamblului, etajul și mansarda. În total, clădirea FLORA este de vreo zece ori mai mare decât ce deținea municipalitatea în cotă parte lângă Orange Shop.

Certurile politice, cauzate de apropierea campaniei electorale, au făcut ca proiectul  de exercitare a dreptului de preempțiune nu treacă de votul consilierilor locali. Nu se decidea nici măcar stabilirea comisiei de consilieri care să negocieze acest schimb, ci doar exercitarea de facto a dreptului de preempțiune. Ar fi fost important pentru municipiul Botoșani ca Primăria și Consiliul Local să intre în proprietatea unei clădiri atât de mari din centrul istoric în vederea restaurării ei și folosirii în diferite scopuri pentru a face zona atractivă din nou pentru activități economice și culturale.

Urmăriți toată discuția din Consiliul Local în materialul video de mai jos!

Video