Prima pagină » SONDAJ Curs în Botoșani: Vezi câte procente au Federoivici, Andrei, Cornilă, Flutur, Achiței. Silegeanu și Iftime incluși ca independenți
Politică

SONDAJ Curs în Botoșani: Vezi câte procente au Federoivici, Andrei, Cornilă, Flutur, Achiței. Silegeanu și Iftime incluși ca independenți

Cum arăta viața politică din Botoșani la doi ani de la alegerie locale? CURS a organizat un sondaj de opinie în județul Botoșani pentru a măsura intenția de vot la funcțiile de primar al municipiului reședință de județ, Consiliul Local al municipiului Botoșani, funcția de președinte al Consiliului Județean Botoșani.

Atât la funcția de primar al municipiului Botoșani, cât și la cea de președinte al Consiliului Județean Botoșani au fost testate mai multe nume.

De la PSD a fost măsurată intenția de vot doar a primarului în funcție, Cosmin Andrei, și a președintelui Consiliului Județean în funcție, Doina Federovici, în timp ce la PNL au fost testate câte două variante atât pentru Primărie, cât și pentru CJ.

Astfel, la funcția de primar au fost ”măsurați” Cătălin Flutur, cel care a fost primar până în 2020, și omul de afaceri Sorin Cornilă, actualul prefect., în timp ce pentru președinte al CJ au fost incluși în sondaj deputatul Costel Șoptică, președintele PNL, și senatorul Cristian Achiței.

Doi oameni de afaceri cu o notorietate uriașă au fost incluși ca independenți în sondaj, unul la CJ, celălalt la Primăria Botoșani. Este vorba despre Valeriu Iftime, în cursa pentru Consiliul Județean, și Cătălin Silegeanu pentru funcția de primar al municipiului reședință de județ. Cătălin Silegeanu a candidat la funcția de primar și în 2020, iar rezultatul obținut dacă ar mai candida ar fi mult mai bun.



De asemenea, în sondaj au mai fost inclus Bogdan Dăscălescu, de la ALDE, dar nu este pus niciun candidat din partea USR sau AUR pentru CJ, iar la Primăria Botoșani Andrei Drancă de la USR și Roxana Anușcă Țurcanu de la ALDE. Nici la Primăria Botoșani sondajul CURS nu include niciun candidat din partea AUR.  

La vot politic, PSD ar câștiga viitoarele alegeri locale și ar avea peste 50%, adică majoritatea politică, în CL ar intra doar PSD, PNL, AUR și, la limită, USR.

Față de alegerile locale din 2020, PSD a câștigat mult, PNL a rămas pe același loc, iar AUR s-a consolidat pe locul 3 în județul Botoșani, peste USR.

Potrivit sondajului CURS, Cosmin Andrei și Doina Federovici și-ar păstra funcțiile pe care le ocupă acum și după viitoarele alegeri locale. Dacă Andrei a câștigat doar la câteva voturi funcția de primar în 2020, potrivit sondării CURS în 2024 are șanse să câștige detașat alegerile cu peste 50%.

Dar dacă ar dispărea varianta candidaților independenți și ”dreapta” politică ar avea un singur candidat este posibil ca viitoarele alegeri să fie mai dificile pentru aceștia. Asta pentru că și la Primăria Botoșani și la CJ Botoșani, dacă ar fi un singur candidat de la PNL sau un candidat independent susținut de PNL ar avea aproximativ aceleași procente ca și Andrei sau Federovici.

Apoi, nu se știe cum vor influența opțiunile de vot viitoarele nume de candidați din partea AUR, partid care la vot politic în municipiul Botoșani are 14% în sondajul CURS.

Din partea PNL doar Cătălin Flutur, în municipiu, este la nivelul partidului la intenția de vot, potrivit aceluiași sondaj, însă prefectul Sorin Cornilă nu avea nici măcar un an de când ocupă această funcție care îi crește vizibilitatea și notorietatea care ar putea duce la o suplimentare a numărului de alegători.

De asemenea, PNL și liderul Costel Șoptică beneficiază de o imagine ”nu prea bună” în Botoșani, în timp ce pentru politica națională botoșănenii ar prefera ca actuala formulă de guvernare PSD-PNL să fie menținută pe termen lung.



VOT politic la Consiliul Local:

PSD – 51%

PNL – 29%

AUR – 14%

USR – 5%

Forța Dreptei 1%

VOT la funcția de primar cu următorii candidați:

Cosmin Andrei – PSD – 50%

Cătălin Flutur – PNL – 29%

Cătălin Silegeanu – independent – 17%

Andrei Drancă – USR – 2%

Roxana Anușcă Țurcanu – ALDE – 1%

Altul 1%

VOT la funcția de primar cu următorii candidați:

Cosmin Andrei – PSD – 56%

Sorin Cornilă – PNL – 23%

Cătălin Silegeanu – independent – 18%

Andrei Drancă – USR – 2%

Roxana Anușcă Țurcanu – ALDE – 1%

VOT la funcția de președinte al CJ cu următorii candidați:

Doina Federovici – PSD – 54%

Costel Șoptică – PNL – 25%

Valeriu Iftime – independent – 19%

Boghdan Dăscălescu – ALDE – 2%

VOT la funcția de președinte al CJ cu următorii candidați:

Doina Federovici – PSD – 58%

Valeriu Iftime – independent – 22%

Cristian Achiței – PNL – 18%

Bogdan Dăscălescu – ALDE – 2%

Datele obținute de BanulBotosanean.ro sunt ”pe surse” din mediul politic, nu în urma unei comunicări oficiale din partea celor care au efectuat sondajul de opinie sau a vreunui partid politic, motiv pentru care nu deținem opțiunile de vot pentru partide în Consiliul Județean.