Prima pagină » FOTO-VIDEO Locul în care uităm de tot! Cel mai frumos Concert de Crăciun organizat vreodată la Botoșani de Filarmonică
Știri locale Visit Botoșani

FOTO-VIDEO Locul în care uităm de tot! Cel mai frumos Concert de Crăciun organizat vreodată la Botoșani de Filarmonică



 

Concert FE-NO-ME-NAL de Crăciun la Botoșani, într-un decor de vis.

Probabil cel mai frumos Concert de Crăciun organizat vreodată la Botoșani a avut loc în zilele de 15 și 16 decembrie 2022. Un decor cum nu s-a mai văzut la Botoșani, dar este întâlnit în Milano sau Viena.

Filarmonica ”George Enescu” Botoșani, condusă de super-artistul Mirel Manea, a reușit din nou un mega-spectacol pe parcursul a două zile cu casa de bilete închisă cu mult timp înainte de eveniment.

Concertul de Crăciun reprezintă cireașa de pe tort pentru primele luni de conducere a Filarmonicii sub bagheta de manager a lui Mirel Manea și anul s-a încheiat într-un mod extraordinar, ca pe marile scene de spectacol din lume.

Super-starul Mirel Manea și impresarul Liviu Sorinel au reușit să o aducă la Botoșani pe Ozana Barabancea pentru a dirija orchestra Filarmonicii ”George Enescu”. Muzicanții din Botoșani se ridică la nivelul numelui pe care îl poartă Filarmonica.

Alături de Ozana Barabancea au mai fost marele naist Nicolae Voiculeț, un nume colosal la nivel mondial, dar și soprana Ana-Maria Donose și grupul DimmaS, pop-opera.



”Mirel Manea a schimbat Botoșani”, a declarat Nicolae Voiculeț pe scena Casei de Cultură ”Nicolae Iorga”, adăugând că va duce împreună cu Mirel Manea artiștii Filarmonicii în toată lumea.

Au fost două zile de vis, care au venit după concertul cu accente de Las Vegas al marelui pianist Bogdan Ota, de miercuri, care au încununat câteva luni în care municipiul Botoșani a revenit la viață, după mulți ani de stat în adormire.

Voiculeț avea dreptate, Mirel Manea a schimbat Botoșani la capitolul spectacol, dar mai ales în ceea ce privește încrederea botoșănenilor în propriul lor oraș și imaginea acestuia în restul țării și, recent, pe plan extern. Orașul are aceleași drumuri proaste, multe alte probleme, dar de când spectacolele la Filarmonică sunt ”made by” Mirel Manea a crescut și speranța că totul se poate schimba.

La ce a făcut în doar câteva luni în funcția de manager al Filarmonicii, mă întreb de ce nu a fost pus Mirel Manea la conducerea instituției mai devreme, dar Dumnezeu și Universul știu să le rânduiască mai bine și la timpul potrivit.

După concertul high class din Centrul istoric al municipiului Botoșani, după Carmina Burana, apoi concertul tenorilor, urmat de istoricul spectacol cu Gheoghe Zamfir, apoi concertul cu Direcția 5, iar acum cu cele două zile de Ozana Barabancea… Mirel Manea a transformat Filarmonica Botoșani în locul în care uităm cu toții de griji, de probleme, revenim la un Botoșani uitat de mult, pierdut printre casele monument construite la sfârșitul anilor 1800, de negăsit după perioada Interbelică. Chiar dacă mă repet, la spectacolele Filarmonicii se emană cea mai faină cantitate de energie pozitivă la adresa acestui oraș atât de frumos, Botoșani. De câteva luni, parcă și administrația publică locală se mișcă mai bine la atragerea de proiecte cu finanțare europeană și putem spera la un viitor mai bun din punct de vedere al investițiilor, totul plecând de la concertul din Centrul Istoric.

Și mai fac o repetiție, pentru Mirel Manea limita e cerul… din fericire pentru noi. De când a ajuns manager al Filarmonicii, Mirel Manea nu s-a uitat la limitările pe care le vedem cu toții, financiare și organizatorice, a privit doar la potențial și la oportunitățile pe care le va avea Botoșani dacă el și Filarmonica depășesc limitările.

Sunt convins că puțini ne dăm seama de faptul că schimbarea majoră de la Filarmonică este ceva rarisim pentru că este ceva împotriva sistemului, un sistem încorsetat de reguli rigide care nu oferă nicio șansă viitorului să fie mai măreț decât prezentul. Ori tocmai asta a schimbat Mirel Manea, aici e punctul forte al spectacolelor Filarmonicii și magia muzicii artiștilor și a trompetei de aur. Botoșănenii au început să spere din nou că și la ei acasă se poate pentru că Mirel Manea a vrut să atingă potențialul locului dincolo de limitările birocratice și de mentalitate.

Mirel Manea are un fiu care încă se află în Botoșani, iar pentru asta face tot ce poate ca această urbe care încă mai este ”acasă” pentru fiul său să fie mai bună, să țintească la ceva mai măreț decât prezentul. Sper din tot sufletul ca și factorii decidenți politici să își aducă aminte că și copiii lor sunt încă în Botoșani și că trebuie să facă tot ce pot ei pentru ca aceste meleaguri să se dezvolte, să prospere.

Mirel Manea nu a adus la Botoșani toate aceste spectacole pentru el, ci pentru a construi o moștenire. Sunt și alții care fac asta, dar viteza cu care se mișcă lucrurile la Filarmonica Botoșani este desprinsă din alte țări. Acum nu mai vrea nimeni să se întoarcă la o Filarmonică la fel ca cea pe care o aveam înainte ca Mirel Manea să o conducă.

Și știți care este partea cu adevărat nebună? Sunt abia primele luni din mandatul de 4 ani pe care îl are Mirel Manea la conducerea Filarmonicii Botoșani! Și ce luni! Cu toții ne întrebăm: ”Ce ne pregătește pentru următoarele spectacole?”. Filarmonica a ajuns să vândă același spectacol în două zile diferite pentru a putea face față cererii de bilete și a făcut să pară mică Casa Sindicatelor. Urmează Concertul de Anul Nou, pe 13 și 14 ianuarie, și un 2023 cu multe surprize din partea lui Mirel Manea și a Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani!

Din tot sufletul, sper că actuala conducere a Primăriei Botoșani și Consiliul Local al municipiului reședință de județ conștientizează magia la care contribuie și vor sprijini financiar Filarmonica și în următorul an pentru a sparge barierele organizatorice