Prima pagină » Regal de teatru, film și acțiuni culturale de nivelul UNESCO la Săveni
Știri locale Visit Botoșani

Regal de teatru, film și acțiuni culturale de nivelul UNESCO la Săveni

Printr-un proiect cu finanțare guvernamentală, prin Ministerul Culturii, orașul Săveni, din județul Botoșani, devine centrul cultural al regiunii. Festivalul de Artă SMS – Seri Magice Săveni va transforma orașul Săveni într-o veritabilă capitală culturală regională.

Festivalul SMS este organizat de Asociația cultural-artistică „Arlechin”, cu sprijinul Ministerului Culturii, având ca parteneri Primăria Orașului Săveni și Centrul Județean de Voluntariat Botoșani.

 

Piesa de teatru „Patima roșie”, realizată de tineri absolvenți ai facultăților de teatru din București și Cluj

Piesa de teatru „Patima roșie”, de Mihail Sorbul, va fi pusă în scenă la Centrul Cultural Săveni, în data de 8 decembrie 2022, ora 18:00. Evenimentul este cuprins în calendarul de activităţi ale proiectului cultural – Festivalul de artă SMS-Serile Magice Săveni, realizat de Asociația cultural-artistică „Arlechin”, cu sprijinul Ministerului Culturii, având ca parteneri Primăria Orașului Săveni și Centrul Județean de Voluntariat Botoșani.

Scopul proiectului cultural Festivalul de artă SMS-Serile Magice Săveni este de a cultiva dragostea, respectul și prețuirea față de valorile culturale locale/naţionale, prin facilitarea întâlnirii membrilor comunității cu domeniul artelor spectacolului (teatru). Astfel, se urmărește punerea în valoare a patrimoniului și resurselor culturale naționale, dar și promovarea valorilor naționale, cât și dezvoltarea prin cultură a comunităților locale, prezentarea elementelor specifice zonei și creșterea nivelului de interes al turiștilor.

Spectacolul de teatru „Patima roșie” de Mihail Sorbul, este produs pentru prima oară, în cadrul acestui proiect, de tineri absolvenți ai facultăților de teatru din București și Cluj, uniți de convingerea că arta poate fi mijlocită oriunde și care au decis să formeze, cu acest prilej, trupa de teatru independent „Estet”. Regia spectacolului de teatru este realizată de Robert Kocsis, scenografia este semnată de Alberto Ursache, asistent costume este Alisa Matei. Din distribuție fac parte Cătălina Nichitin, Ioana Tănasă, Andrei Bouariu, Armand Crișan, Vlad Dragne.

Tragicomedia „Patima Roșie” de Mihail Sorbul aduce pe scenă o lume bolnavă, dezaxată, care, deși este conștientă de propria amoralitate, eșuează să-și depășească condiția umană. Este o piesă despre visuri neîmplinite, despre iubiri neîmpărtășite, despre aspirații reprimate de o societate care refuză să evolueze și rămâne o piesă actuală prin erotismul ei tulburător, iresponsabil, contradictoriu. Mihail Sorbul creează personaje originale, caractere puternice, care aspiră la o lume superioară, la fericire, dar care eșuează lamentabil în depășirea limitelor condiției lor genetice umile, a umanității lor bolnave.

Asociația cultural-artistică „Arlechin” și toți cei implicați în realizarea a proiectului contribuie, prin expunerea tinerilor în astfel de proiecte culturale, la dezvoltarea acestora, la motivarea și oferirea unei noi perspective, ceea ce va conduce la dezvoltarea societății din care aceștia fac parte și, implicit, va întări convingerea că numai un mediu cultural prosper este esențial pentru dezvoltarea unei societăți elevate, bazate pe valori corecte și adevărate.

Informațiile cu privire la desfășurarea fiecărei activități cuprinse în proiect sunt disponibile atât pe rețelele de socializare din mediul online (https://www.facebook.com/profile.php?id=100088039344972), cât și pe site-ul organizației: www.arlechinromania.ro.

Copiii sunt așteptați la un atelier de teatru-dans pentru copii

Joi, 8 decembrie 2022, ora 13.00, la Centrul Cultural Săveni, Festivalul de artă „SMS-Serile Magice Săveni” debutează cu un Atelier de teatru-dans.

Beneficiarii acestei activități vor fi 20 de elevi cu vârste între 6 și 19 ani, cărora li se vor prezenta tehnici de realizare a unor producții ce au ca specific domeniul teatru-dans. Activitatea urmărește ca, prin o abordare non-formală, să dezvolte deprinderi și abilități artistice, care să îi ajute pe copii în dezvoltarea personală.

Totodată, prin acest atelier se facilitează cooperarea între organizații și grupuri de artiști independenți, ce implică schimburi de experiență, coproducție și promovarea evenimentelor culturale. Un alt obiectiv al proiectului este formarea unei clase permanente care să aibă ca obiectiv de învățare și manifestare teatrul și dansul, în orașul Săveni.

 

Festivalul de artă „SMS-Serile Magice Săveni” este realizat de Asociația cultural-artistică „Arlechin” cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii, având ca parteneri Primăria Orașului Săveni și Centrul Județean de Voluntariat Botoșani.

Informațiile cu privire la desfășurarea fiecărei activități cuprinse în proiect sunt disponibile atât pe rețelele de socializare din mediul online (https://www.facebook.com/profile.php?id=100088039344972), cât și pe site-ul organizației: www.arlechinromania.ro.

 

Atelier de film documentar

La Centrul Cultural Săveni va avea loc în data de 8 decembrie 2022, ora 15:00, un atelier de film documentar la care vor participa 30 de copii și tineri, cu vârste între 6 și 19 ani. Aceștia vor fi implicați în realizarea unui scurt-metraj documentar care are ca scop prezentarea și promovarea valorilor locale sub îndrumarea directă a regizorului de teatru și film documentar Robert Kocsis, în cadrul Festivalului de artă „SMS-Serile Magice Săveni”.  

Pe parcursul atelierului se vor folosi jocuri interactive și metode de predare interdisciplinare prin care participanții vor dobândi cunoștințele necesare realizării unui scurt-metraj documentar.

Participanții își vor pune amprenta în mod direct asupra produsului final al atelierului, fiind responsabili atât de realizarea materialului video, cât și de montarea acestuia.

Participarea la acest atelier le va îmbunătății participanților, în egală măsură, spiritul critic obiectiv și pe cel artistic.

Festival de artă „SMS-Serile Magice Săveni” este realizat de Asociația cultural-artistică „Arlechin” cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii, având ca parteneri Primăria Orașului Săveni și Centrul Județean de Voluntariat Botoșani.

Informațiile cu privire la desfășurarea fiecărei activități cuprinse în proiect sunt disponibile atât pe rețelele de socializare din mediul online (https://www.facebook.com/profile.php?id=100088039344972), cât și pe site-ul organizației: www.arlechinromania.ro

 

Atelier „Importanța și actualitatea patrimoniului imaterial”

Vineri, 9 decembrie 2022, ora 11:00, la sediul Centrului Cultural din Săveni, are loc Atelierul „Importanța și actualitatea patrimoniului imaterial” susținut de către prof. dr. Ioana Baskerville, reprezentant al Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural. Evenimentul este realizat în cadrul Festivalului „SMS-Serile Magice Săveni”, realizat de Asociația cultural-artistică „Arlechin”, cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii, având ca parteneri Primăria Orașului Săveni și Centrul Județean de Voluntariat Botoșani.

Atelierul va avea drept obiectiv principal inițierea participanților în a identifica și a valorifica patrimoniul cultural imaterial în diversele lui forme de manifestare, de la cele prezente în viata cotidiană, în familie, în cadrul sărbătorilor comunitare, la cele consacrate și promovate la nivel național (prin Ministerul Culturii) și internațional (la UNESCO).

Prin maniera interactivă de desfășurare, activitatea va încuraja recunoașterea contribuției publicului și a societății civile în general, la conservarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial la nivelul comunității locale.

Având în vedere importanța acestui tip de patrimoniu cultural imaterial pentru spațiul local și regional, în cadrul atelierului va fi discutat teatrul popular performat în cadrul sărbătorilor de iarnă, abordându-se teme precum: contextul ritual-ceremonial, tipuri de măști, instrumente muzicale tradiționale de acompaniament, texte dramatice specifice, caracteristicile ludicului folcloric.

Informațiile cu privire la desfășurarea fiecărei activități cuprinse în proiect sunt disponibile atât pe rețelele de socializare din mediul online (https://www.facebook.com/profile.php?id=100088039344972), cât și pe site-ul organizației: www.arlechinromania.ro.

Atelier de film bibliografic „Sammy Lerner”

Atelierul de film bibliografic „Sammy Lerner” din data de 9 decembrie 2022, ora 14:00, vizează să contribuie la deschiderea comunității artistice spre un public nou, derulându-se sub forma unui dialog între artiști și public pe temele deschise de subiectele filmelor propuse spre vizionar.

Numele atelierului vine chiar de la un artist născut în orașul Săveni căruia prea puțină lume îi cunoaște valoarea. Samuel Manuel Lerner a fost un compozitor de origine română, de teatru și film muzical american și britanic, care s-a născut în Săveni, județul Botoșani, la data de 28 ianuarie 1903.

Odată cu dezvoltarea filmului sonor, Lerner a început să scrie melodii pentru imagini în mișcare, inclusiv câteva utilizate în desene animate ale Paramount Pictures, produse de Fleischer Studios. Două dintre acestea au inclus melodii semnate pentru cele mai de succes vedete de desene animate ale lui Max Fleischer, Betty Boop („Don’t Take My Boo-oop-a-doop Away”, scrisă alături Sammy Timberg) și Popeye Marinarul („I’m Popeye the Sailor Man”).

Atelierul se va derula la Liceul Teoretic „Dr. Mihai Ciucă” Săveni și este realizat în cadrul Festivalului „SMS-Serile Magice Săveni”, realizat de Asociația cultural-artistică „Arlechin” cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii, având ca parteneri Primăria Orașului Săveni și Centrul Județean de Voluntariat Botoșani.

Informațiile cu privire la desfășurarea fiecărei activități cuprinse în proiect sunt disponibile atât pe rețelele de socializare din mediul online (https://www.facebook.com/profile.php?id=100088039344972), cât și pe site-ul organizației: www.arlechinromania.ro.

Spectacol de teatru pentru copii și tineret „Trei prieteni, trei poveşti”

Centrul Cultural Săveni vă invită vineri, 9 decembrie 2022, începând cu ora 17:00, la spectacolul de teatru pentru copii și tineret „Trei prieteni, trei poveşti”, cu actorii Marius Rusu, Florin Iftode și Renata Voloșcu.

Acest spectacol face parte din Festivalul “SMS-Serile Magice Săveni”, realizat de Asociația cultural-artistică “Arlechin” cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii, având ca parteneri Primăria Orașului Săveni și Centrul Județean de Voluntariat Botoșani.

Organizatorii ne transmit că sfaturile date între prieteni sunt cele mai bune, având în vedere apropierea de vârstă și mediu social! Prin teatrul pentru copii, aceștia vor dobândi „simțul” identificării unei probleme și vor ști cum să acționeze „în situație”.

 Accesul la eveniment este gratuit, în limita locurilor disponibile.

Informațiile cu privire la desfășurarea fiecărei activități cuprinse în proiect sunt disponibile atât pe rețelele de socializare din mediul online (https://www.facebook.com/profile.php?id=100088039344972), cât și pe site-ul organizației: www.arlechinromania.ro.

  

Atelier de teatru de păpuși pentru copii şi tineret

Începând cu ora 11:00, 10 decembrie 2022, la Centrul Cultural Săveni, va avea loc Atelierul de teatru de păpuși pentru copii și tineret. Rolul acestuia este să stimuleze imaginația și reprezintă provocarea de a de a pune în mișcare o lume din povești plină de aventuri, haz și magie, ca apoi să aducă la viață prieteni din propria fantezie. Repertoriul cuprinde piese tradiționale, clasice, contemporane, precum și piese create chiar de către copii.

 Prin lucrul cu serii mici de participanți, se oferă atenție fiecăruia și se încurajează lucrul în echipe pentru toate etapele realizării teatrului cu păpuși: de la identificarea și dezvoltarea unei idei, mânuirea păpușilor, pregătirea narațiunii, producție. La final, participanților li se oferă șansa de a-și vedea creația într-o experiență teatrală, în fața publicului din comunitate.

 20 de copii și tineri cu vârstă cuprinse între 6 și 19 ani vor fi inițiați în mânuirea păpușilor de către actorul Marius Rusu, atelierul făcând parte din Festivalul „SMS-Serile Magice Săveni”, realizat de Asociația cultural-artistică „Arlechin”, cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii, având ca parteneri Primăria Orașului Săveni și Centrul Județean de Voluntariat Botoșani.

 Informațiile cu privire la desfășurarea fiecărei activități cuprinse în proiect sunt disponibile atât pe rețelele de socializare din mediul online (https://www.facebook.com/profile.php?id=100088039344972), cât și pe site-ul organizației: www.arlechinromania.ro.

 

 Spectacolul de teatru „Avocații diavolului”

Festivalul „SMS-Serile Magice Săveni” vă invită în data de 10 decembrie 2022, ora 18:00, la un spectacol eveniment, pe un text premiat, cu o distribuție de excepție, din care fac parte Marius Florea Vizante, Alexandru Ion și Nadiana Grigoriu (Sălăgean)!


„Avocații diavolului” nu face compromisuri! Declară război minorității și majorității, conservatorilor și avangardei
, corectitudinii politice și excesului de libertate.
Doi bărbați, o femeie și un infinit de posibilități.
Probabil cea mai curajoasă comedie pe un text românesc contemporan.
Într-un ritm alert, cu replică acidă, spunând ușor adevăruri grele, spectacolul „Avocații Diavolului” te face, în general, să râzi în lacrimi și, în particular, să plângi râzând.
Te bucură, te surprinde, te sperie și te tulbură. Totul e posibil, puternic, adevărat.

 

După încheierea spectacolului, organizatorii au pregătit o sesiune Q&A cu actorii: Marius Florea Vizante, Alexandru Ion și Nadiana Sălăgean.

Evenimentul va avea loc la Centrul de Cultură Săveni, iar accesul este gratuit în limita locurilor disponibile.

Festivalul de artă SMS-Serile Magice Săveni, este realizat de Asociația cultural-artistică „Arlechin” cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii, având ca parteneri Primăria Orașului Săveni și Centrul Județean de Voluntariat Botoșani.

Informațiile cu privire la desfășurarea fiecărei activități cuprinse în proiect sunt disponibile, atât pe rețelele de socializare din mediul online (https://www.facebook.com/profile.php?id=100088039344972), cât și pe site-ul organizației: www.arlechinromania.ro.