Prima pagină » Hidroelectrica investește 8,8 milioane lei în modernizarea hidrocentralei Stânca, de pe Prut
Economic Știri locale

Hidroelectrica investește 8,8 milioane lei în modernizarea hidrocentralei Stânca, de pe Prut



Județul Botoșani va beneficia de o investiție consistentă în modernizarea hidrocentralei de la Stânca, orașul Ștefănești, de pe Prut.

Compania Hidroelectrica va organiza în 20 decembrie o licitație cu o valoare de 8,84 milioane lei pentru ”Modernizare Stație de 110kV CHE Stânca”.

Centrala Stânca-Costești de pe râul Prut a fost finalizată în 1978, fiind construită și exploatată în colaborare cu fosta Uniune Sovietica, având o putere de 15 MW pentru partea română, cu un lac de acumulare de 1.400 milioane mc și o suprafață de 5.900 ha, până în prezent fiind cea mai mare acumulare din țară.



”Lucrările necesare pentru modernizarea stației constau în: – înlocuirea și integrarea de noi echipamente în: stația de 110KV, instalațiile de distribuție și de măsură, comandă, protecții și automatizare din centrală (circuite primare și secundare 110kV, transformator 25 MVA, servicii proprii 220 Vcc, extindere SCADA, gospodaria de cabluri de joasa tensiune, instalația de legare la pământ și protecție la lovituri de trăsnet); – lucrări de reparații și reabilitări la structura de rezistență a părții de construcție și de modernizare a instalațiilor aferente construcției stației (înlocuirea instalației de iluminat și forță)”, se precizează în anunțul licitației Hidroelectrica.

 

CHE Stânca este organizată intr-o centrala cu un grup hidrogenerator cu o putere instalată de 15 MW care debitează energia produsa la tensiunea de 10,5 kV, evacuarea in SEN a energiei produse realizandu-se printr-un transformator ridicator de 25 MVA – 110/10,5 kV. Stația de 110 kV, amplasată lângă centrală în partea aval, a fost proiectată cu trei celule de linie 110 kV (2 linii pentru evacuarea energiei produse în stațiile de sistem Trușești și Ripiceni, o linie de interconectare cu stația de 110 kV de la CHE Costești-Republica Moldova), două celule de transformator și o celulă de măsură pe bare.