Prima pagină » Zeci de liceeni pregătiți să devină meseriași pe banii a două dintre cele mai mari companii din județ
Economic

Zeci de liceeni pregătiți să devină meseriași pe banii a două dintre cele mai mari companii din județ

Criza forței de muncă, care se va acutiza în următorii ani, îi face pe oamenii de afaceri să se implice mai mult în mersul comunității locale pentru a găsi soluții.

Business-manii lăsau până acum doar statul să pregătească forța de muncă calificată, dar situația a început să se schimbe.

Astfel, două dintre cele mai mari companii din județul Botoșani au început să-și recruteze viitorii salariați încă de pe băncile liceelor realizând parteneriate în învățământul dual.

 

 



 

Este vorba despre compania Elsaco Electronic, condusă de omul de afaceri Valeriu Iftime, cu business în domeniul măsurării utilităților și furnizării de soluții pentru smart-home, și de Rolana Tex, companie cu capital italian, care produce la Botoșani fire textile de cea mai bună calitate.

”Noi am încheiat un parteneriat deja cu Colegiul Tehnic ”Gheorghe Asachi” prin care finanțăm în învățământul dual pregătirea a 10 viitori electricieni. Asigurăm elevilor transportul, o bursă, materialele de practică, personal autorizat pentru instructaj și locuri de muncă la finalizarea studiilor”, a declarat Viorel Iliuță, managerul companiei Elsaco.

 



Și Agnes Holca, directorul general al firmei Rolana Tex, companie cu afaceri de peste 65 milioane euro anual, spune că învățământul dual este soluția spre care firmele trebuie să meargă pentru a pregăti viitoarea forță de muncă.

”Noi suntem un fel de Mercedes în domeniul nostru, nimeni nu mai face în Europa calitatea noastră și avem nevoie de oameni bine pregătiți. Am semnat deja un parteneriat cu Liceul Textil și din toamnă vom pregăti o clasă de 30 de elevi care vor primi bursă, hrană, pregătire și vor avea un job asigurat. Investim în elevi pentru că reprezintă viitorul comunității locale și al companiei”, a declarat Agnes Holca.

În județ mai este o școală profesională în comuna Vlăsinești unde sunt pregătiți mecanici agricoli cu locuri de muncă garantate, iar în comuna Broscăuți sunt pregătiți viitori bucătari și chelneri.

 

 

 

Flutur_Iftime_PNL_Botosani

Flutur_Iftime_PNL_Botosani