Prima pagină » 3,5 milioane euro pentru a cea mai frumoasă zonă verde cu labirint din copaci, alei cu platani, skate-park
Administrație

3,5 milioane euro pentru a cea mai frumoasă zonă verde cu labirint din copaci, alei cu platani, skate-park

Un deal care acum plin de boscheți și de clădiri dărăpănate va fi transformat în cea mai frumoasă zonă verde din județul Botoșani și una dintre cele mai impresionante din regiunea Moldovei.

Municipiul Dorohoi a primit o finanțare europeană de 3,56 milioanene euro pentru “Realizarea unei zone de agrement în municipiul Dorohoi prin reutilizarea terenului din zona Polonic”.

Astfel, peste 60.000 de metri pătrați de spații verzi vor fi create ca urmare a implementării acestui proiect.

 

 



Contractul de finanțare prin POR a fost semnat de primarul Dorin Alexandrescu și Vasile Asandei, directorul general al Agenției de Dezvoltare Regională Nord Est.

”Va fi un proiect foarte frumos prin care în primul rând ne propunem să exploatăm o zonă nefolosită și prin care vrem să creștem suprafața de spații verzi din municipiul Dorohoi, să creștem calitatea vieții. Avem acolo și iazul Polonic pentru care avem un alt proiect de reabilitare și folosire în scop recreativ”, a declarat Dorin Alexandrescu, primarul municipiului Dorohoi.

 

Primarul Alexandrescu a fost felicitat de senatorul Doina Federovici, președintele PSD Botoșani, pentru acest proiect.



 

Zona ce va fi reabilitata prin proiect, cunoscută de localnici sub denumirea de „Polonic”, nu a beneficiat după 1990 de sprijin financiar din fonduri publice și este într-o avansată stare de degradare, singurele intervenții constând în demolarea unor clădiri abandonate. Ținând cont de posibilitățile reduse de petrecere a timpului liber în localitate de către majoritatea locuitorilor Municipiului Dorohoi, dar și de suprafața redusă a spațiilor verzi din municipiu, de aproximativ 16 mp/locuitor (sub media națională și la 60% din ținta de 26 mp/locuitor), municipalitatea a inițiat acest proiect, prin care se propune extinderea suprafeței spațiilor verzi cu aproximativ 61.500 metri pătrați, prin reabilitarea unor terenuri degradate și dotarea spațiilor verzi cu mobilier urban, crearea de facilități de agrement și petrecere a timpului liber pentru comunitate (plimbare, sport, recreere).

Întreaga arie va avea delimitări realizate din linii de platani, astfel încât să se realizeze zone individuale de picnic sau odihnă. Amenajarea zonei a fost concepută cu vegetație înaltă, atât pe perimetrul parcului, cât și pe marginea aleilor principale sau secundare. Un labirint verde va fi realizat din plante cu înălțimea de 1,75-2 m. Este prevăzută o fântână arteziană la nivelul pavajului compusă din 20 de jeturi verticale, un loc de joacă pentru copii și un skatepark.