Prima pagină » Senator botoșănean: „Statul român trebuie să aibă o reacţie fermă la abuzurile împotriva minorităţii româneşti din Ucraina”
Politică

Senator botoșănean: „Statul român trebuie să aibă o reacţie fermă la abuzurile împotriva minorităţii româneşti din Ucraina”

senatorul Costel Șoptică, președintele PNL Botoșani
senatorul Costel Șoptică, președintele PNL Botoșani
senator Costel Soptica, presedintele PNL Botosani

Preşedintele PNL Botoşani, senatorul Costel Şoptică, s-a adresat oficial ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, căruia i-a sesizat îngrădirea minorităţii româneşti din Ucraina de a învăţa în limba română.

„Limba română este în pericol iminent de a nu se mai preda în unităţile de învăţământ din comunităţile româneşti din Ucraina, după noua lege a educaţiei adoptată săptămâna trecută de Legislativul de la Kiev. Potrivit acestui document al parlamentului unicameral ucrainean, la art. 7, sistemul de educaţie din Ucraina se va desfăşura doar în limba de stat (ucraineană), iar materiile care se predau în prezent în limba română urmează să fie predate în limba ucraineană”, a subliniat parlamentarul liberal, în interpelarea trimisă ministrului de Externe.

Costel Şoptică a mai amintit că etnicii românii din Ucraina s-au adresat printr-un Apel preşedintelui ucrainean Petro Poroșenko, solicitând respingerea prin veto a acestei legi, deoarece ar îngrădi dreptul minorităţii române de a învăţa în limba maternă şi ar constitui motiv de nemulţumiri sociale.

„Documentul presupune că toate şcolile cu predare într-o altă limbă decât ucraineană urmează să fie închise. Legea adoptată de deputaţii de la Kiev prevede ca, până în anul 2020, toate şcolile în care copiii studiază în altă limbă decât ucraineana să fie închise complet. Deputaţii ucraineni şi-au motivat decizia prin faptul că mulţi cetăţeni vorbesc prost, sau nu cunosc deloc limba ucraineană. Totuşi, pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să fie aprobat de preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko”, a punctat senatorul botoşănean.

În finalul interpelării, Costel Şoptică a solicitat lui Teodor Meleşcanu să-i răspundă următoarelor întrebări: „1. Ce acţiuni concrete a întreprins Guvernul României şi MAE pentru a rezolva situaţia amintită?; 2. Cum veţi convinge oficialităţile statului ucrainean de eludarea prevederilor Convenţiei-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale referitor la dreptul românilor de a învăţa în limba română?”.

„Consider că statul român trebuie să aibă o reacţie fermă la această formă de abuz împotriva drepturilor europene de a învăţa în limba maternă a minorităţilor. Pe cale de consecinţă, vă rog să întreprindeţi toate demersurile care se impun în vederea stopării intrării în vigoare a legii respective, din punctul de vedere al ponegririi minorităţii române şi a încălcării unui drept fundamental al acesteia. Legea adoptată de Rada Supremă a Ucrainei încalcă flagrant Convenţia-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, potrivit căreia statele se angajează să recunoască dreptul oricărei persoane aparţinând unei minorităţi naţionale de a învăţa limba sa maternă. În regiunile istorice româneşti, care se află în prezent în componenţa Ucrainei, locuiesc peste 400.000 de români, fiind cea de a doua minoritate ca mărime, după cea rusă, de pe teritoriul statului ucrainean. Nu în ultimul rând, vă reamintesc că etnicii români vieţuiesc în Ucraina de sute de ani, iar în ultima perioadă acţiunile de destabilizare a comunităţii române din partea statului sunt din ce în ce mai virulente”, a concluzionat parlamentarul de Botoşani.

 

Biroul de Presă al Senatorului PNL Botoşani Costel Şoptică, 13 septembrie 2017