Prima pagină » Mişcarea pentru Botoşani vrea înfiinţarea Episcopiei Botoşaniului. Vezi unde ar putea fi construităEpiscopiei Botoşani

Mişcarea pentru Botoşani vrea înfiinţarea Episcopiei Botoşaniului. Vezi unde ar putea fi construităEpiscopiei Botoşani

Demersul autorităţilor locale şi al Mişcării pentru Botoşani de a înfiinţa Episcopia Botoşanilor aşteaptă binecuvântarea şefilor Bisericii Ortodoxe Române. Primarul Cătălin Flutur a declarat că pentru acest obiectiv s-au făcut demersurile încă de acum trei ani.

„Am găsit o susţinere deosebită pentru înfiinţarea Episcopiei Botoşaniului. Noi propunem ca Botoşaniul să fie capitală viitoare regiuni şi cred că în municipiul Botoşani ar trebui să existe posibilitatea de a înfiinţa sau readuce instituţii. Şi nu ne gândim doar la instituţii, Episcopia Botoşaniului este un proiect propus acum trei ani în adunarea eparhială de la Iaşi, de pe lângă Mitropolia Iaşi. Am avut discuţii cu Prea Fericitul Daniel şi cu Înalt Prea Sfinţitul Teofan. Este o dorinţă a credincioşilor din Botoşani şi a preoţilor din judeţul Botoşani. Cred că avem acum posibilitatea să înfăptuim acest lucru. Suntem în căutare de spaţii şi terenuri, avem mai multe locaţii vizionate şi proiectul este foarte avansat având cele două binecuvântări. Este un ţel al nostru ca la Botoşani să existe Episcopie”, a declarat Cătălin Flutur.

Acesta a precizat că de acum este decizia Bisericii Ortodoxe Române de a înfiinţa Episcopia Botoşaniului. „Noi vrem să ni se recunoască acest drept de a avea episcopie, urmând ca şi construirea unei catedrale metropolitane, sediul episcopiei, birouri, reşedinţa episcopului, vorbim de o serie de cheltuieli care vor fi făcute de Patriarhie, Mitropolie, autorităţile locale şi credincioşi”, a completat Cătălin Flutur.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Mihai Ţâbuleac, a declarat că decizia va aparţine reprezentanţilor bisericii, autorităţile locale având rolul lor.

Viitoarul sediu al Episcopiei Botoşaniului şi Catedrala episcopală va fi construită cu sprijinul autorităţilor locale, care pun la dispoziţie terenul şi fonduri în acest sens. Cătălin Flutur a precizat că există trei zone în care ar putea funcţiona viitoarea Episcopie, respectiv construirea ei şi a catedralei pe un teren primit de la Armată, la fostele Uzine Textile Moldova, unde există un spaţiu ce ar putea fi folosit ca sediu, sau la Casa Sofian, iar în parcul acestei case şi pe o parte din terenul deţinut de un fost centru de plasament acolo să fie construită catedrala.

„Totodată, poate fi luată în calcul şi varianta ca Episcopia să fie la Mănăstirea Popăuţi, unde sunt două biserici şi este o zonă foarte întinsă de birouri”, a mai spus Cătălin Flutur.

Momentan, preoţii din judeţul Botoşani sunt subordonaţi Episcopiei din Iaşi. 

banulbotosanean@yahoo.com
YM: banulbotosanean
(BanulBotosanean.ro)