Prima pagină » Amenzi usturătoare pentru incendierea câmpurilor

Amenzi usturătoare pentru incendierea câmpurilor

Igienizarea terenurilor prin arderea resturilor vegetale a provocat 18 incendii în zilele de 24 şi 25 martie, pe raza localităţilor Botoşani, Şupitca (comuna Coşula), Dorohoi, George Enescu, Coşuleni (comuna Băluşeni), Vârfu Câmpului, Oroftiana (comuna Suharău), Mănăstirea Doamnei (comuna Curteşti), Nicşeni, Coţuşca şi Buhăceni (comuna Truşeşti).

Pentru stingerea incendiilor au intervenit, în total, peste 100 de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani, voluntari ai serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă şi cetăţeni. A ars vegetaţia uscată de pe aproximativ 250 ha şi au fost afectaţi puieţi de salcâm şi pomi fructiferi de pe cca. 20 de ha. Pagubele au fost estimate la aproape 10.000 lei. Pompierii au împiedicat extinderea flăcărilor la gospodării şi locuinţe, fiind protejate de foc bunuri materiale în valoare de aproximativ patru milioane de lei.
Pentru evitarea producerii unor incendii ca urmare a igienizării terenurilor prin arderea resturilor vegetale, pompierii spun că se impune colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată. Este interzisă executarea arderii în zone care permit propagarea focului la fondul forestier sau la construcţii ori la reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile. Se recomandă, de asemenea, curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri şi desfăşurarea arderii numai pe timp de zi. Mai mult decât necesare sunt asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii, supravegherea permanentă a arderii şi stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.
„Reamintim cetăţenilor că arderea miriştilor, stufărişurilor sau vegetaţiei ierboase se realizează numai după îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii: bţinerea permisului de lucru cu foc eliberat de primării; obţinerea acceptului autorităţii competente pentru protecţia mediului; informarea serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă; realizarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului”, a declarat plutonier major Dorina Lupu, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani.

Săptămâna trecută, inspectorii de prevenire din cadrul I.S.U. în colaborare cu specialiştii Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Botoşani au efectuat controale tematice în localităţile unde au avut loc incendii de vegetaţie, fiind aplicate 14 amenzi contravenţionale în valoare de 13.500 lei, atât proprietarilor de terenuri, cât şi autorităţilor locale.

banulbotosanean@yahoo.com
YM: banulbotosanean
(BanulBotosanean.ro)