Prima pagină » În 22 de ani, suprafaţa împădurită din Botoşani a crescut cu 1.000 de hectare

În 22 de ani, suprafaţa împădurită din Botoşani a crescut cu 1.000 de hectare

După ce ani la rând pădurile judeţului Botoşani au fost tăiate de hoţii de lemne şi de proaspăt împroprietăriţii cu păduri, a urmat o perioadă în care autorităţile au demarat o campanie amplă de împăduriri. Asta a făcut ca suprafaţa împădurită a judeţului Botoşani să fie în 2012 mai mare cu 1.000 de hectare de teren faţă de cea din 1990 şi să acopere toate tăierile ilegale din această perioadă.

Pentru primăvara lui 2012, Direcţia Silvică Botoşani va efectua împăduriri în valoare de 750.000 lei.

„Cele mai multe suprafeţe se vor planta în această primăvară cu salcâm, stejar, gorun, frasin, paltin, cireş, salcie şi sălcioară. Pentru efectuarea tuturor lucrărilor de împădurire din această primăvară sunt necesari peste 500.000 de puieţi, toţi puieţii fiind asiguraţi din pepinierele proprii. Pentru lucrările de împăduriri din această primăvară sunt necesare fonduri de circa 750.000 lei, din care 320.000 lei din fonduri proprii şi 430.000 lei din fonduri bugetare”, a declarat Gabriel Amitrului, directorul executiv al Direcţiei Silvice.

Pentru anul 2012, silvicultorii botoşăneni au un plan de împăduriri de 191 de hectare de teren, din care 26 de hectare vor fi împădurite integral în fondul forestier de stat, pe 87 de hectare se vor face completări , pe 4 hectare se va face refacerea integrală a plantaţiei calamitate de seceta excesivă de anul trecut, iar alte 74 de hectare sunt trecute în evidenţă cu regenerări naturale ca urmare tăierii definitive.
Cea mai mare suprafaţă împădurită anul acesta va fi în Drăguşeni, 46 de hectare.

„În acest an se continuă lucrările de împăduriri la terenul degradat de la Drăguşeni, 40 de hectare anul acesta, însă la final se ajunge la 160 de hectare. Acest teren de 160 de hectare, a cărui împădurire a început din toamna anului 2010, reprezintă cea mai mare suprafaţă compactă de teren care s-a plantat în ultimii 30 de ani în judeţul Botoşani. Plantarea se face în condiţii grele, într-o zonă lipsită de păduri, pe un sol greu, înţelenit şi, pe alocuri, cu fenomene de sărăturare”, a completat Amitrului.

 

banulbotosanean@yahoo.com
YM: banulbotosanean
(BanulBotosanean.ro)