Prima pagină » Salarii mai mici la Spitalul Judeţean din cauza datoriilor de la Maternitate şi Psihiatrie

Salarii mai mici la Spitalul Judeţean din cauza datoriilor de la Maternitate şi Psihiatrie

Datoriile de 3 milioane de lei moştenite de Spitalul Judeţean de Urgenţă Mavromati în urma comasării cu Psihiatria şi Maternitatea au adus austeritate şi peste Judeţean şi Pediatrie. Ovidiu Mimor, managerul general al Spitalului Judeţean, a declarat că situaţia lăsată de fostele administraţii de la Psihiatrie şi Maternitate este jalnică din punct de vedere financiar.

„La Psihiatrie plafonul din buget alocat salarizării depăşea 70%, atât cât este prevăzut în legislaţie, iar la Maternitate sărea de 120%. Este ceva incredibil! Nu i-a verificat nimeni? Nu i-a tras nimeni de mânecă pentru asta? Noi acum, după comasare avem un plafon alocat salarizării de 80% din cauza a ceea ce ne-au lăsat moştenire colegii noştri de la Psihiatrie şi Maternitate. Din cauza asta acum am redus sporurile la întreg spitalul. Nu este corect faţă de salariaţii din Judeţean şi de la Pediatrie, dar este singura măsură la dispoziţie. La Psihiatrie şi Maternitate s-au învăţat să lucreze pe datorie. Fostelor conduceri nu le păsa de ce se întâmplă pentru că erau obişnuite că Ministerul Sănătăţii mai dă la final câte o reducere a datoriilor de un milion de euro. Ei, la Consiliul Judeţean nu-i mai iartă nimeni de datoriile făcute”, a declarat Ovidiu Mimor.

Managerul Spitalului Judeţean susţine că mai multe sporuri vor fi acordate doar parţial celor 2.200 de salariaţi ai unităţii după comasarea cu celelate trei spitale de monospecialitate şi că situaţia asta va dura încă patru-cinci luni.

Acesta a precizat că vor fi luate măsuri de reducere a cheltuielilor în cadrul spitalului, pe toate secţiile, pentru ca fondul de salarii să scadă la 70% din total buget. Una dintre primele măsuri luate de Mimor pentru asta va fi contractele de management pe care le va încheia cu şefii de secţii şi care sunt obligatorii. Acesta spune că la Psihiatrie şi Maternitate nici nu s-a pomenit de aşa ceva.

„Voi încheia contracte de management cu toţi şefii de secţii prin care aceştia se vor angaja să cheltuiască doar atât cât au buget. Aceste contracte sunt obligatorii prin lege, dar nu i-a păsat nimănui de asta. Aşa vom reuşi să facem economii şi să venim cu bugetul pentru salarii în limitele legale”, a completat Mimor. 

 

La Maternitate, pentru că fondul de salarii depăşea 120%, potrivit celor declarate de Mimor, s-a aplicat deja o modificare a contractului cu Casa Asigurărilor de Sănătate pentru a primi mai mulţi bani, respectiv a fost crescut numărul de cazuri pentru care unitatea va primi finanţare, de la 389 la 482 de cazuri. Astfel, Maternitatea va primi lunar un buget de 691.000 lei, faţă de bugetul lunar iniţial care era de 442.000 lei.

Per total, după comasarea spitalelor în jurul Judeţeanului, unitatea nou-creată primeşte lunar 527.000 lei în plus, adică 5,2 miliarde lei.

banulbotosanean@yahoo.com
YM: banulbotosanean
(BanulBotosanean.ro)