Prima pagină » Marcu: De ce privatizăm patrimoniul energetic acum, când piaţa este la un nivel scăzut?

Marcu: De ce privatizăm patrimoniul energetic acum, când piaţa este la un nivel scăzut?

Senatorul Gheorghe Marcu, preşedintele PSD Botoşani, susţine că actuala putere vrea să privatizeze marile companii din sectorul energetic românesc în ciuda faptului că piaţa se află la un nivel foarte scăzut. Într-o declaraţie politică, Marcu readuce în atenţia publicului faptul că tot aşa România a dat şi sistemul bancar şi ce al zăcămintelor.

 

„Apreciez dorinţa Guvernului Ungureanu de a creşte încasările la bugetul de stat şi de a dispune de noi fonduri în administrarea ţării, dar nu înţeleg privatizarea patrimoniului energetic acum, când piaţa este în scădere şi preţul obţinut nu este cel real. Pot suspecta că momentul ales este în strânsă legătură cu interesele beneficiarilor acestor pachete şi că oricum am lua această listare la bursă, statul

român pierde. Mai mult decât atât, nu mi se pare legitim ca privatizarea să fie făcută acum, când România este încă sub conducerea unor formaţiuni politice aflate sub 20 de procente din încrederea populaţiei, deci nereprezentative pentru a decide în această chestiune de interes naţional”, a declarat Marcu.
Senatorul botoşănean a precizat că Fondul Monetar Internaţional a cerut, înainte de vânzarea pachetelor minoritare la Hidroelectrica, Transgaz, Nuclearelectrica şi Transelectrica, management privat în toate aceste companii, lucru nerealizat nici până în acest moment.
Liderul PSD Botoşani susţine că acest fapt face imposibilă stabilirea prin contract a unor indicatori de performanţă clari şi, ulterior, atragerea de sancţiuni pentru nerealizarea acestora.
„Şi managementul privat nu este singurul punct din înţelegerea cu FMI amânat de guvern. Renegocierea contractelor preferenţiale încheiate de Hidroelectrica este în continuare fără rezultate. A suferit o nouă amânare, după ce dosarele au fost trimise la Ministerul Justiţiei pentru o părere avizată asupra clauzelor contractuale. Sunt curios dacă va fi respectat termenul avansat de ministrul Economiei, pentru finalizarea discuţiilor cu firmele beneficiare de energie ieftină. Constat cu revoltă că degeaba plătim din banii românilor oneşti şi cinstiţi pe alţi români ce reprezintă instituţii ale statului, dar din păcate aceştia nu sunt loiali naţiunii române”, a concluzionat Marcu.

banulbotosanean@yahoo.com
YM: banulbotosanean
(BanulBotosanean.ro)