Prima pagină » Tincu anunţă dezastrul pentru populaţie şi industrie după liberalizarea preţului la energie

Tincu anunţă dezastrul pentru populaţie şi industrie după liberalizarea preţului la energie

Liberalizarea preţului la energie va aduce scumpiri în lanţ din cauza poverii uriaşe ce va trebui să fie suportată de firmele producătoare, dar şi costuri mari la întreţinere pentru populaţie, este de părere omul de afaceri Mihai Tincu, patronul firmei Rapsodia Conf SA Botoşani.

„Producătorii, cum suntem şi noi în industria uşoară, dar cum sunt şi în siderurgie, în absolut toate domeniile, suntem şi aşa sub presiunea uriaşă a costurilor de producere, iar scumpirea utilităţilor, respectiv a gazelor şi a energiei electrice, după ce în fiecare an utilităţile s-au scumpit, vine ca o presiune suplimentară ce nu ştiu de câte firme va putea fi suportată. Există riscul închiderii de fabrici, nu de magazine, ci de fabrici, care ar lăsa fără locuri de muncă mii de oameni şi care ar duce la scăderea încasărilor la buget”, a declarat Tincu.

Acesta spune că în ultimii ani „băieţii deştepţi” din energie au văduvit statul de peste 1 miliard de euro.

„Cu aceşti bani statul ar fi putut interveni în sprijinirea mediului de afaceri, ar fi putut construi drumuri, ar fi putut interveni acolo unde trebuie pentru a atrage investitori şi pentru a crea locuri de muncă, ar fi construit creşe şi grădiniţe, ar fi putut evita criza medicamentelor. Din păcate „băieţii deştepţi” par să aibă imunitate şi nimeni nu intervine pentru ca statul să câştige de pe urma Hidroelectrica, care produce cea mai ieftină energie, şi nu un grup de persoane. Hidroelectrica a fost construită pe timpul comuniştilor de popor şi ar trebui ca populaţia să beneficieze de energie ieftină, nu un grup de persoane. Liberalizarea preţului la energie riscă să transforme preţul la energia hidro la fel de mare ca la termocentrale”, a completat omul de afaceri.

Totodată, business-manul Mihai Tincu critică faptul că statul român a ajuns la o înţelegere cu FMI de a vinde o parte din Transelectrica şi Transgaz.

„Spun că vor vinde 10% din aceste companii, dar există riscul ca mai apoi străinii să deţină pachetul majoritar de acţiuni, aşa cum s-a întâmplat la majoritatea companiilor statului care sunt profitabile”, a completat Mihai Tincu.

Potrivit calendarului de liberalizare, 10% din energia consumată de casnici la 1 iulie 2013 va proveni din piaţa liberă, urmând ca ponderea să crească la 20% la 1 ianuarie 2014, 30% la 1 iulie 2014, 40% la 1 ianuarie 2015, 50% la 1 iulie 2015, 60% la 1 ianuarie 2016, 70% la 1 iulie 2016, 80% la 1 ianuarie 2017, 90% la 1 iulie 2017.
La 1 ianuarie 2018, piaţa de energie va fi complet liberalizată, iar tarifele reglementate vor dispărea.
Pentru firme, piaţa se va liberaliza în proporţie de 15% la 1 septembrie 2012, 30% la 1 ianuarie 2013, 45% la 1 aprilie 2013, 65% la 1 iulie 2013, 85% la 1 septembrie 2013 şi 100% la 1 ianuarie 2014. Consumatorii vulnerabili, cu venituri mici, vor primi ajutoare directe prin intermediul Ministerului Muncii.
Proiectul de lege mai prevede faptul că, Companiile Transelectrica şi Transgaz vor trece sub controlul altor ministere decât cel al Economiei, procedura fiind încă în analiza Guvernului, a anunţat, vineri, ministrul Economiei, Lucian Bode.
Totodată, legea prevede că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va fi condusă de un preşedinte şi un vicepreşedinte, care nu vor mai fi însă numiţi prin decizie a premierului, ci de către şeful statului, după nominalizări transmise de Guvern şi audierea în Parlament a persoanelor propuse.

banulbotosanean@yahoo.com
YM: banulbotosanean
(BanulBotosanean.ro)