Prima pagină » Românii ar vota la fel? Elveţienii au respins o propunere de creştere a concediului de odihnă

Românii ar vota la fel? Elveţienii au respins o propunere de creştere a concediului de odihnă

Credeţi că vom vedea aşa ceva vreodată în România? Elveţienii au respins referendumul organizat duminică şi care propunea creşterea duratei concediului minim anual al angajaţilor de la patru la şase săptămâni. Iniţiativa a fost propusă de sindicatul Travail.Suisse, însă 67% dintre elveţienii care au participat la referendum l-au respins pentru că firmele au anunţat că o creştere cu 50% a timpului pentru concediul de odihnă va duce la instabilitate economică şi pierderea locurilor de muncă.

În România aşa ceva nu s-ar putea întâmpla niciodată. În primul rând cred că 99,99% dintre români ar răspunde „DA” la o asemenea propunere pentru că sunt exemplare rare cei care în faţa unei astfel de propuneri s-ar gândi la impactul faţă de firma la care lucrează şi la viitorul locului lor de muncă.

La noi o dezbatere pe această temă s-ar politiza automat şi puţini ar fi politicienii care s-ar opune public acestei propuneri pentru că ar avea de pierdut capital electoral.

Apoi, liderii de sindicat ar sări în sus ca arşi dacă ar auzi că există vreun român care s-ar opune unei astfel de propuneri, mai ales dacă ea ar fi făcută de un sindicat, aşa cum s-a întâmplat în Elveţia. Mulţi lideri de sindicat ar spune că este dictatură şi că nicăieri în lume nu există oameni care să se opună unei astfel de propuneri.

Sindicaliştii ar scoate lumea în stradă pentru dreptul ei şi ar cere pe deasupra şi o mărire de salariu şi câteva sporuri.

Aceştia pot să-şi dea seama acum că au mari probleme de percepţie atât vizavi de ce înseamnă mişcarea sindicală, cât şi vizavi de ce înseamnă democraţia şi opiniile echilibrate ale unor angajaţi conştiincioşi care au grijă de viitorul lor.

SURSA: www.bogdancaliniuc.blogspot.com

banulbotosanean@yahoo.com
YM: banulbotosanean
(BanulBotosanean.ro)

GIF 15 seconds change

GIF 15 seconds change