Prima pagină » Buhăian: Avem cea mai mică rată a şomajului, printre cele mai scăzute inflaţii, creştere economică peste media UE

Buhăian: Avem cea mai mică rată a şomajului, printre cele mai scăzute inflaţii, creştere economică peste media UE

Deputatul PDL Cătălin Buhăianu a declarat că datele economice de la sfârşitul lui 2011 şi începutul lui 2012 arată că România este pe drumul cel bun şi că măsurile de austeritate bugetară, care sunt aplicate acum şi de alte state europene, au fost necesare pentru a trece de criza economică.

„Datele exemplifică şi argumentează că măsurile luate de Guvernul Boc în perioada 2009-2011 au fost măsuri dure, recunoscute ca fiind dure, cu pierderi de capital electoral dar absolut neceare pentru un echilibru economic şi social fără de care nu puteam ajunge astăzi aici. Măsurile luate de România sunt un exemplu pentru celelalte state europene şi vedem că ţările afectate adoptă politici luate de Guvernul Român din 2009. Era singura soluţie pentru a trece de criză şi recesiune economică. Prudenţa, responsabilitatea şi echilibrul, crearea locurilor de muncă, stimularea investiţiilor şi creşterea economică au reprezentat principiile de bază ale Guvernării României din 2009 şi până acum”, a declarat Buhăianu.

Acesta a spus că rata şomajului în România este în scădere, 7,2%, fiind una dintre cele mai mici din UE. Este un procent foarte bun, cu 3 puncte procentuale sub media europeană de 10,1%. În Spania şomajul a depăşit 23%, în Grecia e la 19,9%, iar în Portugalia de 14,8%.

PIB-ul României a înregistrat a șasea cea mai mare creștere din UE în trimestrul al patrulea din 2011, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Creșterea PIB a fost susținută în special de construcții, care a crescut cu 5,7% în trimestrul al patrulea din anul 2011, urmate de agricultură, silvicultură și pescuit (3,1%) și de industrie (2%). Pe ansamblul economiei, cea mai mare majorare au înregistrat-o activităţile de spectacole, culturale şi recreative; reparaţiile de produse de uz casnic şi alte servicii (11,1%).

Aceste evoluții pozitive au contracarat efectul negativ pe care evoluţia exportului net l-a avut asupra PIB, ca urmare a creşterii mai accentuate a importurilor (5,4%) comparativ cu cea a exporturilor (4%).

Cererea internă a crescut cu 2,5% în trimestrul al patrulea din 2011, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2010. Consumul final total s-a majorat cu 1,4%, pe baza unei creșteri cu 2,8% a cheltuielilor populaţiei care a compensat reducerea cu 3,9% a cheltuielilor administraţiilor publice.

În anul 2011, PIB s-a ridicat la cca. 578,6 mld. lei la prețuri curente, în creștere cu 2,5% faţă de anul 2010. Creşterea a fost determinată, în mod semnificativ, de agricultură, silvicultură și pescuit (11,3%), industrie (5%) și activităţile de spectacole, culturale şi recreative; reparaţiile de produse de uz casnic şi alte servicii (4,8%).

Creşteri mai ușoare s-au înregistrat și în construcţii (2,7%) şi comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (1,2%).
Reducerea cheltuielilor pentru consum final ale administraţiilor publice (-3,5%) a fost compensată de majorarea cheltuielilor pentru consum final ale populaţiei (1,4%), astfel încât consumul final total s-a menţinut aproape constant în anul 2011, comparativ cu anul precedent.

Formarea brută de capital fix a înregistrat o creştere cu 6,3 puncte procentuale.

Eurostat, 6 martie 2012: Creșterea cu 2,1% a PIB poziționează România pe locul 6 în UE-24 (pentru care există date disponibile) în ultimul trimestru al anului 2011 față de aceeași perioadă a anului trecut, media europeană a fost de 0,9%.

banulbotosanean@yahoo.com
YM: banulbotosanean
(BanulBotosanean.ro)