Prima pagină » Liceul de Artă găzduieşte etapa regională a olimpiadei de muzică

Liceul de Artă găzduieşte etapa regională a olimpiadei de muzică

În perioada 2-4 martie, Liceul de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani găzduieşte etapa regională a Olimpiadei de Interpretare Instrumentală pentru clasele III – VIII. La această sărbătoare a muzicii participă 180 de elevi de gimnaziu, concurenţi din opt judeţe: Bacău, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui, Vrancea şi Botoşani, care vor încerca să ofere juriului şi ascultătorilor frânturi de suflet care şi-a dăruit copilăria muzicii. 

 

În sălile Liceului, încărcate de istoria emoţiilor şi trudei atâtor generaţii, vor răsuna Pianul – despre care s-a spus că are clapele „albe şi negre, însă în mintea noastră răsună ca o mie de culori” (Sala „George Holca”), Vioara – care îşi ascute arcuşul pe corzile cele mai sensibile ale sufletului nostru (Sala Octav Băncilă”), Corzi grave (violă, violoncel, contrabas, chitară)– conturând profund silueta abstractă a muzicii (Sala „George Enescu”), Suflători (lemne şi alamă) (flaut, fagot, oboi, clarinet, nai, trompetă, corn, oboi) – pe care toate popoarele civilizaţiei antice le-au cunoscut, inventat şi adoptat în diferite tipuri (Sala „Dinu Lipatti”), Percuţie – vibrând definit sau difuz pe frecvenţa fiecărui muzician (Sala „Ştefan Luchian”).
Elevii vor fi evaluaţi de jurii formate din profesori de specialitate de la liceele participante.
Concurenţii care vor obţine premiul I la etapa regională se vor califica pentru a participa la Olimpiada Naţională de Interpretare Muzicală, care se va desfăşura la Ploieşti, în perioada 6 – 7 aprilie 2012, ocazie cu care vor concura alături de câştigătorii celorlalte etape zonale desfăşurate în ţară.
Olimpiada se va finaliza cu o Gală a Laureaţilor care va avea loc sâmbătă, ora 18,00, în sala de festivităţi a Liceului de Artă „Ştefan Luchian”.
„Muzica este cea mai puternică formă de magie, fiindcă ea te face să te simţi contemporan cu eternitatea. În magicul ritual de trecere prin viaţă avem nevoie uneori de ceva care să ne ghicească, să ne contureze şi să ne scoată la lumină zâmbetul sau lacrima”, a declarat Andreea Suhăreanu, directorul Liceului de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani.

banulbotosanean@yahoo.com
YM: banulbotosanean
(BanulBotosanean.ro)