Prima pagină » Suntem pe locul 22 în ţară la preţul energiei termice şi singurii la care căldura s-a ieftinit

Suntem pe locul 22 în ţară la preţul energiei termice şi singurii la care căldura s-a ieftinit

Căldura din Botoşani, în sistem centralizat, nu este nici cea mai scumpă, dar nici cea mai ieftină din ţară, însă municipiul Botoşani este singurul din ţară unde căldura s-a ieftinit constant în ultimii trei ani, adică în perioada de criză economică.

În municipiul Botoşani, Modern Calor, firma de termie a Consiliului Local, vinde o gigacalorie către populaţie cu 180 de lei, astfel că factura în ianuarie pentru căldură a fost de 125 lei pentru o garsonieră, 189 lei la un apartament cu două camere, 237 lei la trei camere şi 301 lei la patru camere.

Investiţiile în curs de derulare de la Modern Calor, schimbarea reţelelor de distribuţie a energiei termice şi înlocuirea sursei de producere a căldurii, care va cogenera şi energie electrică, vor duce în continuare la ieftinirea căldurii, atât preţul de vânzare la populaţie, cât şi costurile de producţie, situaţie în care va scădea subvenţia primită de companie.

Cea mai scumpă căldură din România se plăteşte la Mangalia, unde preţul de facturare la populaţie este de 462 lei, iar pentru o garsonieră se plăteşte 322 lei, adică mai mult decât se dă la Botoşani pentru încălzirea unui apartament cu 4 camere. Foarte scumpă este încălzirea şi în Târgovişte, o gigacalorie costă 427 lei, în Constanţa preţul unei gigacalorii este de 338 lei. 

De cealaltă parte, la Oradea se plăteşte cel mai puţin pentru o gigacalorie, respectiv 81 de lei, ceea ce face ca factura pentru un apartament cu patru camere să fie de 135 lei, ceva mai mult decât se plăteşte la o garsonieră în Botoşani. Apoi, în Râmnicu Sărat o gigacalorie costă 108 lei, iar la Vatra Dornei 109 lei.

banulbotosanean@yahoo.com
YM: banulbotosanean
(BanulBotosanean.ro)

GIF 15 seconds change

GIF 15 seconds change