Prima pagină » Staţiunea Popăuţi riscă desfiinţarea după noua Lege a Cercetării

Staţiunea Popăuţi riscă desfiinţarea după noua Lege a Cercetării

Una dintre mândriile judeţului Botoşani din perioada comunistă, Staţiunea de Cercetare a Ovinelor şi Caprinelor Popăuţi, ar putea fi închisă din cauza lipsei de eficienţă. Cunoscută în perioada comunistă pentru mieii karakul cu pielicele roz, Staţiunea Popăuţi nu a reuşit în ultimele două decenii să se facă remarcată prin activitatea de cercetare.

 

Mai mult, înainte ca autorităţile să anunţe posibilitatea închiderii acestei staţiuni, crescătorii de oi din judeţ au anunţat că vor renunţa la oile karakul şi la vor înlocui cu rase de carne. Anunţul a fost făcut de Ionică Nechifor, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Moldoovis Botoşani. 

Deputatul Cătălin Buhăianu a declarat că centrele şi staţiunile de cercetare vor fi reorganizate pe trei categorii, conform noii Legi a cercetării, care a trecut de votul comisiilor parlamentare, dar nu poate fi aprobată din cauza grevei USL.

„Principala schimbare adusă de lege este aceea de a clasifica institutele de cercetare pe trei categorii, care va avea ca efect nivelul finanţării, exact ca la universităţi.
Banii pe cercetare sunt foarte puţini, dar nimeni nu a încercat să creeze o imagine reală a cercetării, a modului cum circulă banii. Asta se va face de acum”, a declarat Buhăianu.

Acesta a precizat că Staţiunea Popăuţi riscă desfiinţarea dacă nu îşi va găsi utilitate în viaţa reală. Mai mult, Buhăianu susţine că o parte dintre terenurile staţiunii au fost arendate, ceea ce contravine legii. Staţiunea Popăuţi este finanţată de Academia de Ştiinţe Agricole şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării. În ultimii ani cercetătorii botoşăneni nu au reuşit să mai prindă finanţări europene, iar unitatea a acumulat datorii la stat.
„Va fi formulat un punct de vedere al Academiei şi Ministerului în ceea ce priveşte menţinerea în această formulă a staţiunii cercetare. De la Revoluţie şi până acum cei de la Popăuţi prea puţin au contribuit în cercetare, chiar dacă au generat costuri pentru buget. Se doreşte o eficientizare a acestor institute şi staţiuni. Unde va fi cazul, după analiză, parte din ele îşi vor înceta activitatea. Staţiunea Popăuţi să-şi regândească poziţia şi activitatea. Cred că maniera de gestionare ridică semne de îndoială atât timp cât există în lege că aceste terenuri nu pot fi concesionate, iar ele au fot. La noi e la fel”, a completat Buhăianu.

 

banulbotosanean@yahoo.com
YM: banulbotosanean
(BanulBotosanean.ro)