Prima pagină » Cotizaţia, bătaie de cap pentru sindicatele din educaţie

Cotizaţia, bătaie de cap pentru sindicatele din educaţie

Liderii sindicatelor din educaţia botoşăneană continuă să se înfrunte cu problema privind reţinerea cotizaţiei sindicale şi poartă negocieri cu băncile pentru ca membrii lor să poată beneficia de avantajele de a face parte din sindicate. În paralel, aceştia duc luptă şi în instanţă pentru ca reţinerea cotizaţiei să fie făcută pe statele de plată, cum era până acum.

 

„Pe 27 februarie, federaţiile din educaţie au un proces la Curtea de Apel Bucureşti, un proces în care s-a cerut anularea parţială a Ordinului respectiv, în sensul permiterii modificării aplicaţiei informatice pentru a putea fi introdusă cotizaţia în calcul salariului. Vom vedea care sunt şansele”, a declarat Liviu Axinte, preşedintele Ligii Sindicatelor din Învăţământ Botoşani. Sindicalistul a dat ca exemplu cazul de la Timişoara, unde s-a obţinut suspendarea acţiunii în instanţă până la pronunţarea pe fond, pentru că acolo există o acţiune deschisă de sindicat, obţinându-se această suspendare. „Vom vedea care sunt şansele, având în vedere că Ministerul are dreptul de a emite Ordin de ministru, este un atribut al Ministerului. Problema se pune că acest ordin este semnat de trei miniştri şi încalcă mai multe prevederi legale, inclusiv acela că, în elaborarea acestora, sindicatele nu au fost consultate”, a adăugat liderul sindical.
Axinte a precizat că negociază cu băncile pentru a semna angajamente astfel încât cotizaţia membrilor să fie transferată într-un cont bancar. În această situaţie, spune Liviu Axinte, comisionul, acolo unde este de plătit, va fi achitat de sindicat.
În unităţile de învăţământ în care lefurile se dau pe state de plată şi nu pe card bacnar, cotizaţia sindicală se reţine pe bază de tabel cu chitanţă, pentru reducerea cotizaţiei.

 

banulbotosanean@yahoo.com
YM: banulbotosanean
(BanulBotosanean.ro)