Prima pagină » ISU inaugurează Gardă de intervenţie la Ştefăneşti

ISU inaugurează Gardă de intervenţie la Ştefăneşti

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani va desfăşura duminică, 8 noiembrie 2009, începând cu ora 12.30, în oraşul Ştefăneşti, ceremonialul militar prilejuit de operaţionalizarea subunităţii profesioniste pentru situaţii de urgenţă şi inaugurarea Centrului Zonal de Informare şi Pregătire în Situaţii de Urgenţă.

La acest eveniment vor participa reprezentanţi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, ai autorităţilor administraţiei publice judeţene şi locale. „Înfiinţarea noii subunităţi, de o deosebită importanţă pentru siguranţa cetăţenilor din zonă, a fost posibilă datorită implicării Consiliului Local al oraşului Ştefăneşti, care a asigurat terenul şi spaţiile necesare acesteia. Noua subunitate va executa misiuni specifice de gestionare a situaţiilor de urgenţă pe raza administrativ teritorială a oraşului Ştefăneşti şi a comunelor Ripiceni, Mihălăşeni, Dobârceni, Româneşti, Santa Mare, Călăraşi cu cele 33 de sate aparţinătoare, numărul total de locuitori care beneficiază de serviciile noii structuri fiind de peste 22.000”, a declarat plutonier Dorina Lupu, subofiţer relaţii publice în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani. Personalul din compunerea acesteia este asigurat prin redistribuirea de la celelalte subunităţi. Operaţionalizarea noii gărzi de intervenţie, care funcţionează în subordinea Detaşamentului de Pompieri Botoşani, are ca scop principal creşterea mobilităţii echipajelor de intervenţie în cazul producerii unor
situaţii de urgenţă generate de tipurile de risc specifice zonei est a judeţului. În urma înfiinţării Gărzii de intervenţie Ştefăneşti, s-a redus timpul de răspuns în cadrul raionului cu aproximativ 20 minute. Din statistica intervenţiilor, reiese că în zona de competenţă a noii subunităţi,  serviciile profesioniste pentru situaţii de urgenţă au acţionat în ultimii 3 ani pentru stingerea a 150 incendii, pentru salvarea şi evacuarea pe timpul inundaţiilor din 2005 şi iulie 2008 a peste 1.000 de persoane din calea apelor. Centrul Zonal de Informare şi Pregătire în Situaţii de Urgenţă are o capacitate de 60 de locuri şi a fost înfiinţat în scopul creşterii gradului de informare şi pregătire a populaţiei în domeniul prevenirii şi gestionării situaţiilor de urgenţă, precum şi al intervenţiei în cazul manifestării acestora. În cadrul centrului vor fi instruiţi personalul de conducere din cadrul administraţiei publice judeţene/locale, managerii operatorilor economici şi instituţiilor de învăţământ, şefii şi membrii serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă. Totodată, se vor desfăşura şedinţe de pregătire şi informare preventivă cu şcolarii şi preşcolarii din judeţ. (BanulBotosanean.ro)

GIF 15 seconds change

GIF 15 seconds change