Prima pagină » De trei ori mai multe firme în insolvenţă decât în 2008

De trei ori mai multe firme în insolvenţă decât în 2008

Conjunctura economică total nefavorabilă mediului de afaceri s-a resimţit din plin la Botoşani în acest an. Direcţia Generală a Finanţelor Publice a solicitat în instanţă deschiderea procedurii de insolvenţă în peste o sută de cazuri, în creştere explozivă faţă de situaţia din aceeaşi perioadă a anului trecut.

„În perioada ianuarie-septembrie 2009, numărul firmelor pentru care s-a solicitat deschiderea procedurii de insolvenţă a fost de 132, în creştere de aproximativ trei ori faţă de perioada similară a anului precedent. Creanţele bugetare de încasat de la aceste firme totalizează 34,86 milioane lei”, a declarat Marta Scutaru, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Finanţe. Specialiştii Fiscului susţin că această explozie a numărului cererilor de introducere a insolvenţei a fost determinată, în principal, de lipsa disponibilităţilor băneşti ale agenţilor economici pe fondul crizei de lichidităţi. Scutaru a precizat că sumele recuperate în primele nouă luni ale anului de la datornicii aflaţi în procedură de insolvenţă au fost de 1,8 milioane lei.
Cu toate acestea, numărul societăţilor care au intrat efectiv în procedura de insolvenţă este mult mai mic. Datele Oficiului Judeţean al Registrului Comerţului plasează judeţul Botoşani pe în topul celor cu o rată scăzută a declanşărilor acestei proceduri. Astfel, în 2009 au intrat în insolvenţă, potrivit Registrului Comerţului, doar nouă societăţi comerciale din Botoşani. Reprezentanţii acestei instituţii susţin că la nivel naţional cele mai mari probleme, în ceea ce priveşte numărul mare de firme intrate în insolvenţă, s-au înregistrat în zonele dezvoltate din punct de vedere economic. Starea financiară precară a judeţului nostru a făcut ca efectele crizei economice să fie mai mici decât în alte judeţe, astfel că şi crizei financiare i-a fost greu să înrăutăţească starea economică a societăţilor botoşănene. „Primele locuri ale topului insolvenţei sunt ocupate de Bucureşti (460 de dosare de insolvenţă deschise în acest an), Cluj (391 de dosare) şi Constanţa (383 de dosare). Cele mai puţine dosare de insolvenţă au fost deschise în acest an în judeţele Teleorman (15 dosare) şi Botoşani (9 dosare)”, se arată într-un comunicat al Registrului Comerţului. Reprezentanţii Fiscului susţin că diferenţa dintre numărul solicitărilor de deschidere a procedurii de insolvenţă şi dosarele aflate în procedură este stabilită de judecători, iar cum aceştia s-au aflat în grevă o perioadă au întârziat şi declanşările în aceste cazuri.
Potrivit Direcţiei de Finanţe, la sfârşitul lunii septembrie în judeţul Botoşani se aflau în procedură de insolvenţă în total 402 firme care au datorii la bugetul consolidat al statului de peste 204 milioane lei, unele dintre aceste societăţi fiind în faliment de peste cinci ani. (BanulBotosanean.ro)