Prima pagină » Avocaţii au dat în judecată Baroul Botoşani

Avocaţii au dat în judecată Baroul Botoşani

Câţiva avocaţi au dat în judecată Baroul Botoşani pentru că le-au impus o taxă de intrare în barou considerată de ei drept abuzivă. Este vorba despre acei avocaţi intraţi în Barou până în aprilie 2009 şi care nu au mai dat examen deoarece aveau vechimea necesară în sistemul juridic. Acţiunea a fost înaintată la Tribunalul Botoşani şi urmează ca această instanţă să se pronunţe asupra excepţiei de nelegalitate invocată de avocaţi. Unul dintre aceşti avocaţi este Dinu Buceceanu, cel care a plătit 10.000 de lei pentru a intra în Barou.

„În 2007, Consiliul Baroului Botoşani a stabilit o taxă de primire în profesie fără examen de 10.000 de lei fiecărei persoane cu o vechime de zece ani ca jurist sau cinci  ani pentru magistraţi. Însă, în 2005, Consiliul Uniunii Barourilor din ţară a stabilit că nivelul maxim al acestei taxe nu poate fi mai mare de 3.000 de lei”, a declarat Buceceanu. Acesta a precizat că din Consiliul Uniunii Barourilor din România făcea parte şi fostul decan Cornel Ursachi, dar care a luat totuşi decizia în Consiliul Baroului Botoşani de a creşte taxa până la 10.000 de lei. Ursachi nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri pentru a face o declaraţie pe această temă. Totodată, Dinu Buceceanu susţine că reprezentanţii Baroului au motivat suma percepută ca taxă cu un articol din statutul profesiei care interzicea creşterea taxei peste plafonul maxim admis. Situaţia de la Botoşani s-a repetat în mai multe Barouri din ţară, în unele cazuri taxele fiind şi mai mari. Astfel, la Braşov şi în Covasna taxele de intrare în rândul avocaţilor fără a mai susţine examen erau cuprinse între 3.000 şi 6.000 de euro. „Poate nu ar fi fost nicio problemă dacă taxa era aplicată tuturor, dar s-a aplicat diferenţiat. Mie mi-au cerut 10.000 de lei, iar la alţii doar 3.000 de lei. Avocatura este o profesie liberală, dar se pare că unii vor să fie doar pentru cei cu bani”, a concluzionat avocatul Buceceanu. Reprezentanta conducerii Baroului Botoşani, avocata Irina Froicu a refuzat să facă vreun comentariu pe această temă.
Taxa de accedere în Barou fără examen pentru magistraţi şi cei cu experienţă de zece ani în domeniul juridic a fost abrogată în luna aprilie a anului în curs. Printre avocaţii care au dat în judecată Baroul Botoşani se numără atât foşti jurişti, cât şi foşti sau actuali magistraţi care s-au înscris ca şi avocaţi dar sunt, încă, inactivi. (BanulBotosanean.ro)

GIF 15 seconds change

GIF 15 seconds change