Prima pagină » Propunere de trimitere în judecată în cazul delapidării de la BRD

Propunere de trimitere în judecată în cazul delapidării de la BRD

Poliţiştii au finalizat ancheta în cazul delapidării de la BRD Botoşani cu propunerea de trimitere în judecată a Marianei Dulgheriu, fost consilier de credite al băncii, şi a afaceristului Robert Bordaş, fiul fostei directoare economice a Consiliului Judeţean. Prejudiciul cauzat băncii se ridică la peste 759.000 lei. Ca măsuri asiguratorii au fost instituite sechestre pe mai multe bunuri imobile.

Ancheta în dosarul fraudei la BRD s-a finalizat cu propunerea de trimitere în judecată a Marianei Dulgheriu, fostă angajată a băncii, şi a lui Robert Bordaş, om de afaceri. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani au primit, ieri, dosarul de la Poliţie, Dulgheriu fiind acuzată de delapidare, complicitate la înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în timp ce Bordaş este acuzat de înşelăciune, instigare la delapidare, fals intelectual sub semnătură privată. „Dosarul a venit cu propunerea de trimitere în judecată. Cazul a fost înaintat unui procuror care are termen de soluţionare data de 18 decembrie, având în vedere faptul că ancheta a durat ceva mai mult în acest dosar”, a declarat Cristian Popovici, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani. Mariana Dulgheriu a declarat că nu este singura vinovată în acest caz, pe lângă ea şi celălalt învinuit fiind şi alte persoane care ar trebui să răspundă în faţa legii. Potrivit anchetatorilor, în acest caz s-au instituit mai multe sechestre asiguratorii asupra averii celor doi acuzaţi, printre care şi un apartament de pe strada Marchian, precum şi două terenuri, unul în Tulbureni, iar celălalt în municipiul Botoşani, în suprafaţă totală de 5.600 metri pătraţi.
Dulgheriu, în calitate de fost angajat al BRD Botoşani, este învinuită că a delapidat sumă de 759.000 lei, atât cât a reclamat în cele din urmă BRD. Banii erau transferaţi din conturile clienţilor BRD în cele ale unor societăţi ale lui Robert Bordaş, fiul fostei directoare economice a Consiliului Judeţean. Anchetatorii susţin că Dulgheriu a luat bani atât din conturile unor oameni de afaceri, cât şi de la medici cunoscuţi sau alţi botoşăneni cu notorietate. Totul a fost descoperit acum mai bine de un an şi jumătate, o parte din sume au fost restituite de cei implicaţi, însă marea majoritate a prejudiciului încă nu a fost recuperat. Anchetatorii susţin că în spatele ingineriilor financiare a fost Mariana Dulgheriu, atunci angajată a sucursalei BRD Botoşani pe postul de consilier clientelă. Conform declaraţiilor anchetatorilor, angajata BRD a lucrat în complicitate cu mai multe persoane. În calitate de consilier Dulgheriu avea acces la conturi efectuând astfel mai multe operaţiuni neautorizate, reuşind să scoată o sumă mare de bani în timp scurt. Au fost folosite conturile unor societăţi care operau zilnic tranzacţii financiare cu mai mulţi clienţi şi care aveau sume mari în cont, pentru a nu se atrage atenţia. Totul s-a descoperit când unul dintre administratorii societăţilor a căror conturi au fost folosite a văzut că în contul societăţii nu se mai regăseşte o sumă mare de bani. În urma verificărilor făcute de către reprezentanţii BRD, s-a descoperit în cele din urmă ce s-a petrecut, cazul intrând în atenţia procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani. Ancheta în acest dosar a durat foarte mult, având în vedere că au fost făcute mai multe expertize şi evaluări, atât a anchetatorilor, cât şi a băncii.
Bordaş este anchetat şi într-un alt dosar, în care a prejudiciat o primărie din judeţ. Una dintre firmele sale a încasat o anumită sumă de la o primărie în luna decembrie a anului trecut, însă în 2009 societatea nu a efectuat lucrările aferente banilor încasaţi, fiind vorba de câteva miliarde lei vechi. (BanulBotosanean.ro)