Prima pagină » Şefii IŞJ, alertaţi de numărul mare de elevi bolnavi. Vezi simptomele gripei porcine!

Şefii IŞJ, alertaţi de numărul mare de elevi bolnavi. Vezi simptomele gripei porcine!

Îngrijoraţi de faptul că foarte mulţi elevi lipsesc de la şcoală în această perioadă, motivaţi medical, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani fac apel la părinţi să monitorizeze cu atenţie simptomele pe care le prezintă copiii lor. „Părinţii sunt cei care pot identifica primii simptomele în caz de gripă nouă, făcând comparaţie cu gripa de sezon şi răceală. Igiena personală şi identificarea primelor simptome sunt importante pentru evitarea extinderii infecţiei, în caz că aceasta există.

Din acest motiv, facem apel în primul rând la părinţi pentru a-şi supraveghea cu atenţie copiii”, a declarat Ada Macovei, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani. Măsuri împotriva gripei AH1N1 s-au luat la nivel judeţean, prin înfiinţarea comitetelor de monitorizare, în care sunt angrenaţi de la medici şcolari şi medici de familie până la profesori şi părinţi.

Simptomele, în comparaţie cu gripa de sezon şi răceala:

Răceală: tuse, secreţii nazale, oboseală
Gripa sezonieră: febră – 39-40 grade, tuse, secreţii nazale, oboseală, dureri de cap, dureri musculare, frisoane
Gripa AH1N1: febră – 38-38,5 grade, tuse, secreţii nazale, oboseală, dureri de cap, dureri musculare, frisoane, stare de vomă, diaree

Cum se transmite virusul AH1N1?

Boala se transmite prin contact direct sau indirect. Astfel, virusul se poate lua de la o persoană bolnavă care tuşeşte fără să-şi protejeze gura, dar şi prin simpla strângere de mână sau pupatul pe obraz a unui bolnav. O cale deosebită de transmitere este prin strănut.

Cum te poţi apăra de gripa porcină?

Virusul AH1N1 se transmite prin aerosoli şi prin atingerea unor suprafeţe contaminate. NU însă şi prin apa de băut sau cea de la piscină şi nici prin mâncare.

Ce trebuie să facă o persoană care prezintă simptome de gripă nouă?

Pasul 1 – Vizita la medic

– Bolnavul merge la medicul de familie sau, în caz de urgenţă, la spitalul/secţia de boli infecţioase din oraş
– La Bucureşti, există două camere de gardă speciale, la Spitalul Victor Babeş şi la Institutul Matei Balş – care sunt deschise non-stop
– Nu se duce la Unităţile de primiri urgenţe

Pasul 2 – Analize medicale

Dacă a intrat în contact cu cineva bolnav şi prezintă simptome, i se recoltează probe pentru analize

Pasul 3 – Internare sau izolare

– Dacă simptomele sunt severe, bolnavul este internat imediat
– Dacă nu are simptome, dar a intrat în contact cu o persoană bolnavă, este trimis acasă unde va sta izolat 7 zile
– Dacă, după câteva zile, prezintă simptome de boală, persoana se prezintă la secţia de boli infecţioase pentru internare

Dacă, după confirmarea virusului, bolnavul nu respectă procedurile în vigoare poate ajunge după gratii. Potrivit articolului 308 din Codul penal, zădărnicirea combaterii bolilor molipsitoare constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la doi ani.
(BanulBotosanean.ro)