Prima pagină » Business-manii botoşăneni, „puşculiţă”pentru partidele politice

Business-manii botoşăneni, „puşculiţă”pentru partidele politice

Unii oameni de afaceri botoşăneni au sponsorizat partidele politice de frică, altele pentru că au interes direct ca formaţiunea susţinută să fie la putere, alţii nu dau bani partidelor ca semn de răzbunare pentru haosul creat de acestea, în timp ce unii finanţează, atât cât pot, toate partidele politice. Primele două categorii vorbesc doar sub protecţia anonimatului, în timp ce pentru unii este un subiect interzis. Aceştia reprezintă cea mai importantă sursă de venit a partidelor politice în timpul campaniilor electorale. Banii lor, mai mult sau mai puţini albi, asigură bunul mers al campaniilor, pomenile electorale acordate în pungi şi plata unor voturi. Avânt în vedere reticenţa primelor două categorii a oamenilor de afaceri, am discutat cu celelalte două categorii.

Afaceriştii DA
Există business-mani botoşăneni care au făcut donaţii partidelor politice în campania pentru prezidenţiale. Aceştia spun că au dat bani partidelor, dau şi vor da în continuare la fiecare campanie, atât timp cât le vor merge afacerile. Printre aceşti se numără şi doi dintre cei mai cunoscuţi şi mai influenţi business-mani botoşăneni, respectiv Valeriu Iftimie şi Tonino Boldea. Primul a spus că sprijină toate formaţiunile politice, fără a avea mari speranţe de o schimbare concretă la nivel naţional pe plan economic şi politic. „Da, am sponsorizat partidele politice, cred că pe toate cele mai importante. Nu cu sume mari, ci 2-3 mii de euro la fiecare. Nu aştept nimic de la ele. De fapt da, aştept, dar nu cred că se va întâmpla. Aştept linişte, stabilitate, aştept un preşedinte şi un guvern muncitor. Nu am dat banii să mă ajute ci din fairplay civic”, a declarat Iftimie, una dintre puţinele companii botoşănene cu sucursale în majoritatea judeţelor ţării.
Şi Tonino Boldea a spus că a donat bani tuturor partidelor. „Nu am o apartenenţă politică anume. Am dat bani dar nu vă pot spune sumele. Oricum să ştiţi că nu sunt mari. Sunt un om de afaceri potent şi am dat banii pentru a sprijini mai multe formaţiuni politice. Ce aştept? Aştept la fel ca toţi ceilalţi, să meargă mai bine, să fie luate măsuri de eradicare a crizei financiare, să fie stabilitate economică”, a spus Boldea, patronul unei cunoscute firme de procesare a laptelui.   
Afaceriştii NU
Unii oameni de afaceri botoşăneni, deşi se află în topurile profitabilităţii sau a cifrei de afaceri nu vor să facă astfel de „investiţii” în campaniile electorale din cauza neîncrederii unui randament fără a încălca legea. Carmen Solomonescu, proprietara unei dintre cele mai cunoscute firme de produse lactate din ţară, a spus că nu dă bani partidelor politice. „Nu am dat bani la niciun partid politic pentru că nu cred că trebuie să dau. Am şi eu aşteptări dar nu cred că vor fi realizate, mă refer la o situaţie economică mai bună, la un echilibru în ţară, la linişte”, a precizat Solomonescu. Şi Iulian Căzăcuţ, proprietarul celei mai mari companii din industria locală a cărnii, a spus că nu dă bani partidelor politice pentru că nu face parte din vreunul şi pentru că urmăreşte strict mersul afacerii sale în funcţie de piaţă. Pe lista oamenilor de afaceri botoşăneni care nu au dat bani partidelor, dar care afirmă că va sprijini formaţiuni politice este şi Mihai Vrăjitoru, patronul unei cunoscute firme de construcţii şi asfaltări. Acesta a spus că a primit solicitri pentru sponsorizare. „Încă nu am dat vreun ban. Dar eu am prieteni şi la PSD şi la PDL. Acum depinde şi de afinităţi, aşa voi face sponsorizări. M-am întâlnit cu un domn deputat într-o intersecţie şi am vorbit ceva despre sponsorizare, însă sec, fără prea multe detalii”, a declarat Vrăjitoru. (BanulBotosanean.ro)