Prima pagină » Pâinea se va scumpi din cauza preţului la făină

Pâinea se va scumpi din cauza preţului la făină

Brutarii acuză concurenţa neloială prin preţuri de dumping. Evaziunea fiscală în acest sector depăşeşte cu mult 50%, iar în unele zone ale judeţului Botoşani trece chiar şi de 70%.

Botoşănenii vor cumpăra pâine mai scumpă, cel târziu în decembrie-ianuarie, din cauza scumpirii materiei prime. Brutarii susţin că făina a început să fie din ce în ce mai scumpă, iar asta se va regăsi în preţul de vânzare al pâinii. „Unii au început să crească uşor preţul făinii, dar cu o frecvenţă foarte mare, iar în două-trei luni se va ajunge la o creştere care se va regăsi şi în preţul de vânzare al pâinii. Mai mult decât atât, este o perioadă de criză pentru producţia de făină, fiind o cantitate mică de grâu de procesat. Unii au mai scumpit puţin pâinea, ca urmare a acestui aspect, alţii încă nu, dar cu siguranţă că în scurt timp se va majora preţul de vânzare tocmai din acest considerent”, a declarat Răzvan Baltă, unul dintre producătorii de pâine din Botoşani.
Producţia de grâu din acest an a fost mai mică, iar asta duce la o creştere a preţului la grâu. Seceta din anumite perioade, coroborată cu ploile excesive din perioadele nepotrivit, dar şi cu lipsa îngrăşămintelor a dus la diminuarea recoltei de grâu la nivel naţional. Diferenţele cantitative nu sunt foarte mari, însă aceşti factori au dus la scăderea drastică a calităţii grâului de panificaţie.
Concurenţa neloială ia amploare
Baltă a spus că sectorul panificaţiei este plin de „amatori” care practică o concurenţă neloială până în momentul în care nu mai suportă pierderile. Acesta susţine că de vină este modul în care cei nou intraţi pe piaţă vor să-şi facă loc. „Vin unii şi testează piaţa, văd cine vinde pâine pe o anumită zonă şi dacă acela vinde cu 70 de bani pâinea, ei vând cu 60 sau 65 de bani, preţuri la care nu câştigă nimic, chiar pierd. Lumea se duce şi cumpără de la ei, că e mai ieftin, dar asta doar atât timp cât menţin acel preţ. La final de lună sau după mai multe luni la rând trag şi ei linie şi văd cât de mult au pierdut, iar unii închid imediat afacerea”, a mai spus Baltă. După îşi contabilizează pierderile, o parte dintre brutarii care practică preţuri mult sub cel al pieţei şi sub limita profitabilităţii fie închid afacerea, fie continuă, dar cu materie primă achiziţionată „la negru”, plătind muncitorii „la negru” şi distribuind pâinea fără documente, astfel că menţinerea pe piaţă în aceste condiţii coincide automat cu sporirea volumului evaziunii fiscale.
Evaziunea fiscală depăşeşte 50%
Autorităţile susţin că evaziunea fiscală din sectorul panificaţiei este cuprinsă între 50-60% din piaţă. Deputatul Florin Ţurcanu, cunoscut şi pentru afacerile sale din domeniul panificaţiei, susţine că 90% dintre magazinele din mediul rural nu comercializează decât ilegal pâinea, fără documente. Reprezentanţii patronatelor au declarat că evaziunea fiscală este în floare şi se situează undeva la peste 50% în acest moment. „În acest moment evaziunea fiscală din agricultură a ajuns undeva la 70%. Deşi vorbim de o recoltă mai mică în acest an, nu cred că evaziunea va putea să crească mai mult de această cifră în condiţiile în care şi aşa aceasta este o cotă alarmantă”, a menţionat Costel Olteanu, preşedintele unui patronat din agricultură. (BanulBotosanean.ro)

GIF 15 seconds change

GIF 15 seconds change