Prima pagină » Autorităţile şi firmele au un duşman comun: Şomajul ameninţă judeţul

Autorităţile şi firmele au un duşman comun: Şomajul ameninţă judeţul

Autorităţile locale şi cele centrale trag semnale de alarmă cu privire la rata şomajului la nivelul judeţului Botoşani. În cursul anului viitor rata şomajului s-ar putea dubla în judeţul Botoşani, acesta fiind şi trendul la nivel naţional. O statistică de la nivel central arată că tinerii ocupă o pondere însemnată a şomerilor.

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Muncii, Mariana Nedelcu, a declarat că în judeţul Botoşani sunt 2.000 de tineri botoşăneni fără loc de muncă. Numărul acestora este îngrijorător, însă sunt judeţe în care această statistică este şi mai defavorabilă. „În Botoşani sunt 2.000 de tineri neangajaţi, dar în acelaşi timp şi numărul şomerilor tineri este cel mai mic din toate judeţele regiunii N-E. La Suceava sunt cei mai mulţi tineri şomeri, iar regiunea N-E este pe locul doi la nivel de ţară la capitolul tineri neangajaţi”, a declarat Nedelcu.
Constantin Apostol, directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, a spus că şomajul va atinge cote alarmante în următoarea perioadă, urmând a sări de 15% la nivel naţional, iar la nivelul judeţului Botoşani să urmeze linia de la centru şi să crească îngrijorător.
Autorităţile locale organizează începând de ieri, Forumul regional Nord-Est, sub sloganul „Investind în oameni investim în viitor”. Scopul acestui forum, la care participă reprezentanţi ai judeţelor din această regiune, este de a găsi soluţiile necesare rezolvării problemei forţei de muncă. „Disponibilizările vin şi pleacă. Important este să găsim resursa pentru a putea face investiţiile să atragem forţa de muncă disponibilizată. Este un forum extrem de oportun pentru că în momentele de criză trebuie să găsim soluţii”, a declarat Constantin Apostol. Organizarea acestui forum economic la Botoşani este făcută într-o perioadă de criză totală, atât economică, cât şi politică. „Mi se pare un moment potrivit pentru organizarea forumului, pentru a ne întâlni şi discuta pentru a găsi soluţii pentru că tocmai acesta este scopul întâlnirii. Faptul că sunt disponibilizaţi atâţia oameni reprezintă preocuparea noastră, integrarea acestora pe piaţa muncii este foarte importantă incluziunea socială pentru că anul acesta este al crizei economice şi este unul atipic. Reconversia profesională este una dintre soluţii şi pentru a face mai utilă şi să găsim soluţiile cele mai bune trebuie să ne întâlnim cu specialiştii. Se pot face loc tinerilor pentru că există noi tipuri de locuri de muncă, noi ocupaţii care în România nu au intrat ori sunt la început. Există noi tipuri de preocupări şi noi tipuri de preocupaţii care până acum nu au fost folosite”, a completat Mariana Nedelcu. 
Şomajul combătut cu firmele din confecţii şi construcţii
Potrivit directorului ADR, Constantin Apostol, problema şomajului în judeţul Botoşani poate fi rezolvată în mare parte cu ajutorul firmelor de confecţii şi de construcţii.
„Dacă vreţi haideţi să ne uităm în două sectoare, vorbim despre industria uşoară şi construcţiile. Şi o să vedeţi că avem o insuficienţă în domeniul acesta, adică unii îşi fură oamenii celorlalţi şi dacă vorbim cu firmele de construcţii sau din industria uşoară veţi vedea că nu sunt satisfăcute din punct de vedere al oamenilor. Avem probleme o dată cu cei calificaţi, să-i calificăm să-i aducem la un anumit nivel deoarece exodul de muncă calificată, mai ales din Botoşani, a fost foarte mare. Deci ne lipsesc 600-700 mii de oameni forţă de muncă calificată în această regiune şi care este externalizată”, a declarat Apostol. Acesta a acuzat şi lipsa de mobilitate în câmpul muncii a celor mai mulţi dintre botoşăneni şi lipsa curajului de a trece printr-o reconversie profesională, după disponibilizare, pentru a putea avea un nou loc de muncă. Şi secretarul de stat Nedelcu a spus că botoşănenii care au rămas fără locuri de muncă pot opta pentru un job în confecţii sau construcţii ori pentru un nou gen de muncă, care este folosit momentan mai mult în străinătate cu forţă de muncă din judeţul Botoşani. Aceasta a făcut referire la faptul că există ONG-uri, nu doar în Bucureşti, ci şi în Botoşani, care plătesc persoane să aibă grijă de persoanele în vârstă. Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoşani, a spus că un astfel de proiect este în derulare şi la Primărie.
La Hotel Rapsodia a început, în această dimineaţă, Forumul regional Nord Est România „Investind în oameni, investim în viitor”. Pe lângă autorităţi au participat şi oameni de afaceri interesaţi de soluţiile pe care acestea le vor găsi pentru a rezolva problema şomajului. (BanulBotosanean.ro)

GIF 15 seconds change

GIF 15 seconds change