Prima pagină » Băncile au blocat creditarea? 5.208 milioane lei au fost împrumutate în plus în 2009

Băncile au blocat creditarea? 5.208 milioane lei au fost împrumutate în plus în 2009

ANALIZA BANULBOTOSANEAN.RO: Creditarea, atât în lei cât şi în euro, a cunoscut salturi şi căderi spectaculoase în ultimul an, demonstrând, pentru cine mai auzea acel „duduit”, cât de instabilă este economia naţională.

Mediul de afaceri şi populaţia au acuzat băncile că au redus creditarea, iar asta s-a văzut în scăderea consumului şi lipsa investiţiilor. Însă scăderea s-a înregistrat doar la creditele în lei, la capitolul împrumuturi în valută situaţia este diametral opusă. Potrivit Băncii Naţionale a României, din economia naţională lipsesc 5.099,1 milioane lei, aceasta fiind diferenţa dintre volumul total al creditelor în lei acordate în septembrie 2009 faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Împrumuturile în lei au fost cele mai afectate de blocajul bancar, atât persoanele fizice, cât şi firmele, au primit mai puţine credite în lei.
De cealaltă parte, creditele în valută parcă au sfidat criza financiară şi blocajul din cazul împrumuturilor în lei. BNR a anunţat că în septembrie 2009 volumul total al creditelor în valută era echivalentul a 120.007,2 milioane lei, cu 10.307,6 milioane lei mai mult decât în perioada de comparaţie. Adunând valoarea creditelor acordate în moneda naţională şi în valută în septembrie 2009 faţă de aceeaşi lună a anului trecut constatăm că băncile au acordat de fapt mai mulţi bani în acest an. Astfel, la un calcul simplu reiese că în 2009 populaţia şi agenţii economici s-au împrumutat cu 5.208,5 milioane lei mai mult decât în perioada de comparaţie, creditarea în euro acoperind cu brio scăderea înregistrată pe linia împrumuturilor în moneda naţională. Aceste date contrazic total scuzele invocate pentru lipsa investiţiilor şi chiar pentru scădere. „Dacă vă aduceţi aminte, la începutul anului a fost o isterie totală că băncile nu mai acordă credite. Dar nu a fost vorba decât despre sectorul imobiliar. Eu cred că lipsa investiţiilor şi scăderea consumului au fost cauzate de neîncrederea firmelor şi a populaţiei. Oamenii nu au avut curajul să îşi schimbe din nou mobila şi aparatura electrocasnică, iar firmele au stat, până acum două luni, rezervate în ceea ce priveşte investiţiile tocmai din cauza instabilităţii. Dar situaţia diferă de la un judeţ la latul. În ceea ce priveşte piaţa imobiliară, s-a înregistrat o scădere mai mult decât spectaculoasă şi, din precauţie, volumul creditării pe acest segment a fost „îngheţat”. În ultimele două luni au început să fie din nou acordate aceste credite, e drept că în condiţii mai severe”, a declarat directorul unei bănci. (BanulBotosanean.ro)