Prima pagină » Pirateria auto ocrotită de lege: Apetrans, înconjurată de „piraţi auto”

Pirateria auto ocrotită de lege: Apetrans, înconjurată de „piraţi auto”

Firma de transporturi auto este pusă în imposibilitatea de a-şi desfăşura activitatea din cauza piraţilor auto care aproape că au ocupat şi peronul autogării societăţii. Autorităţile dau neputincioase din umeri din cauza legislaţiei în vigoare care mai mult ocroteşte pirateria auto decât să o pedepsească. Conducerea Primăriei susţine că a făcut tot posibilul pentru a veni în sprijinul transportatorilor legali, la fel şi Poliţia, doar că toate strădaniile acestora sunt zădărnicite de legislaţia în vigoare.

Firma de transporturi auto Apetrans a ajuns în situaţia în care peronul propriei sale autogări este folosit, de multe ori, de „piraţii auto” şi nu se poate opune acestora. Situaţia fără precedent creată de piraţi riscă să se menţină şi chiar să escaladeze noi culmi deoarece autorităţile statului se văd neputincioase în faţa acestui fenomen care nu poate fi stăpânit. Ieri, autogara Apetrans a ajuns să fie blocată de maşinile „piraţilor auto” care circulă pe cursele Botoşani-Dorohoi şi Botoşani-Darabani.
Marian Apetrei, administratorul Apetrans SRL, a spus că piraţii auto produc firmei sale pierderi de zeci de mii de lei lunar pe traseul Botoşani-Dorohoi, dar şi bugetului de stat. „Noi pierdem din cauza piraţilor auto cam 20.000 de lei lunar pe traseul Dorohoi, fără să luăm în calcul şi pe Darabani, unde şi acolo sunt foarte mari. Pierdem noi, pierde şi statul pentru că banii câştigaţi de piraţii auto nu sunt impozitaţi”, a declarat Marian Apetrei.
De la staţia de tramvai, „piraţii auto” au pus stăpânire pe autogara Apetrans
Până la începerea lucrărilor de înlocuire a conductelor de apă de pe Calea Naţională din zona Gării, „piraţii auto” îşi derulau activitatea ilicită în staţia de tramvai din acea zonă, însă de câteva săptămâni şi-au schimbat locul de acţiune. Iniţial s-au mutat într-o parcare din spatele blocului de lângă staţia de tramvai, după care s-au mutat pe unul dintre sensurile străzii care face legătură între Gară şi Calea Naţională, iar mai nou au început să oprească şi pe peronul autogării Apetrans. „S-a ajuns la o stare de nesimţire de acum pentru că vin cu maşinile lângă peronul nostru sau chiar în faţa acestuia. Este inadmisibil ca aceşti oameni care nu plătesc de ani buni niciun ban la stat să fie toleraţi astfel de autorităţi”, a precizat Apetrei. Ieri, angajaţii Apetrans au blocat câteva maşini ale „piraţilor auto” pe drumul din faţa vechii autogări a municipiului. Situaţia a fost „deblocată” de un excavator al firmei care înlocuieşte ţevile de apă şi care a trebui să pătrundă în acea zonă, astfel că s-a renunţat la blocaj. În acest timp şi câteva echipaje ale Poliţiei Rutiere, ale Jandarmeriei şi Poliţiei Comunitare au ajuns la faţa locului şi vor face o anchetă. „Noi i-am blocat pe ei, iar ei ne-au reclamat că le-am blocat maşinile şi urma să ne fie săltate tot maşinile noastre. A venit un excavator care avea treabă în acea zonă că de nu noi nu am fi plecat de acolo şi „piraţii auto” rămâneau blocaţi. Noi am făcut mai multe solicitări autorităţilor locale şi Poliţiei să rezolve această problemă pentru că „piraţii auto” ne produc pagube atât nouă, transportatorilor auto legali, cât şi statului. Şi locatarii de la blocurile din această zonă au semnat o scrisoare către Primărie să se ocupe de această problemă”, a mai spus administratorul firmei Apetrans. Un alt scandal continuu între „piraţii auto” şi o firmă de transport călători are loc în bariera de pe Sucevei şi în cea de pe Iaşului. Deşi firma de transport plăteşte taxe şi impozite, „piraţii auto” smulg o parte bună din profitul acesteia.
Primăria spune că a făcut tot ce a putut
Municipalitatea este una dintre instituţiile statului care se poate implica în eliminarea de pe piaţă a „piraţilor auto”. Viceprimarul Florin Ghiorghiţă susţine că până acum au fost luate toate măsurile solicitate de transportatorii auto autorizaţi de a scoate de pe piaţă aceşti piraţi, dar că totul se face în limitele legislaţiei în vigoare, prevederi legislative care mai mult protejează pirateria auto. „Noi am făcut până acum tot ce am putut din punct de vedere legal şi am răspuns cu promptitudine oricărei sesizări venite din partea firmei de transport sau a locatarilor din acea zonă. În primă fază ne-au cerut ca în staţia de tramvai unde stăteau piraţii auto să interzicem staţionarea şi am pus. Apoi aceştia s-au mutat într-o parcare din spatele unui bloc şi noi am pus restricţie în parcare, cu excepţia riveranilor. Ne-au rugat să interzicem staţionarea în zona Gărzii şi am interzis. Noi administrăm drumul public şi nu putem să interzicem circulaţia unor autoturisme pe un astfel de drum pentru că nu este legal. Poliţia şi Autoritatea Rutieră Română trebuie să rezolve această problemă, dar din câte ştiu la toate dosarele penale întocmite s-a primit NUP pentru că nu „piraţii auto” nu sunt consideraţi pericol social  şi s-a dat cel mult o amendă administrativă pe care oricum cei sancţionaţi nu o achită”, a declarat viceprimarul Florin Ghiorghiţă.
Pirateria auto, ocrotită de lege
Comisarul Teodor Orhei, din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere Botoşani a declarat că principalul impediment pentru eradicarea fenomenului pirateriei auto este chiar legislaţia în vigoare, aceasta fiind incompletă şi greu de aplicat. „Noi anul acesta am întocmit 90 de dosare penale. În toate s-a decis neînceperea urmăririi penale, pentru că s-a considerat că fapta nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni. În acest moment, noi sancţionăm aceste fapte în baza legii 12/1990, modificată, şi anume, îi sancţionăm cu amendă cuprinsă între 1.000 şi 1.500 lei. Însă aici este problema, că noi aplicăm sancţiunile în baza unui cod comercial din anul 1880. Mai exact, ca să citez din articolul de lege, întreprinderile de transport persoane pe apă şi uscat. Însă din titulatură vă daţi seama că este o lege foarte veche, de peste o sută de ani, pe care noi o aplicăm. La ora actuală nu avem o lege aliniată la contextul actual, pe care să o avem la dispoziţie. Pe lângă sancţiunile contravenţionale, banii încasaţi de conducătorii auto la coborârea pasagerilor îi confiscăm”, a precizat Teodor Orhei. (BanulBotosanean.ro)

GIF 15 seconds change

GIF 15 seconds change