Prima pagină » Cine scapa de ratele pentru Prima casa?

Cine scapa de ratele pentru Prima casa?

Normele de aplicare a programului lasa o portita de scapare pentru cei care vor sa-si amane ratele si prezinta motive intemeiate.
Guvernul si-a pregatit terenul pentru a scapa anumite persoane de obligatia de a-si plati in termen creditul din programul "Prima casa".

Teoretic, daca un beneficiar al programului guvernamental nu isi plateste ratele timp de trei luni consecutiv, Fiscul ii transmite somatia de plata, dupa care ii pune poprire pe conturile bancare si il executa silit. Insa regula nu se va aplica pentru toata lumea. Potrivit normelor de implementare a proiectului „Prima casa”, publicate, ieri, in Monitorul Oficial, organele fiscale pot decide suspendarea temporara, partiala sau totala a executarii silite atunci cand debitorul aduce argumente suficient de puternice.
Actul normativ nu explica insa si care sunt motivele pe care le poate invoca debitorul ca sa-i fie amanata plata ratelor. Singurul indiciu, de altfel interpretabil, este „In cazul in care popririle infiintate de organul de executare silita genereaza consecinte sociale deosebite”, conform normelor publicate. Isi pot lua credit prin acest program atat cei care vor sa-si cumpere o casa din fondul existent, cat si persoanele care doresc sa-si construiasca singure o locuinta si cele care cumpara o casa aflata abia in stadiul de proiect.
Comision pentru garantie

Conform normelor, dobanda practicata de institutiile de creditare in acest program va fi EURIBOR la trei luni plus maximum 4% pe an la euro si de ROBOR la trei luni plus cel mult 2,5% pe an la lei. Aceste valori includ si comisioanele. Astfel, potrivit calculelor ministrului finantelor, Gheorghe Pogea, rata lunara pentru un apartament de 50.000 de euro va fi de 270 de euro la un credit pe 25 de ani. La aceasta suma trebuie sa adaugati comisionul de gestiune al Fondului de Garantare de 0,37% pe an din imprumutul acordat.


Citeste articolul complet in Evenimentul zilei