Prima pagină » Suntem pe locul 13, de la coadă, la nivelul salariilor

Suntem pe locul 13, de la coadă, la nivelul salariilor

Sindicaliştii spun că botoşănenii se află pe ultimul loc în clasamentul real al salariilor, veniturile fiind crescute artificial de numărul mare al bugetarilor comparativ cu cel al muncitorilor din industrie. 

Potrivit Comisiei Naţionale de Prognoză, botoşănenii au câştigat în 2008 un salariu mediu net de 992 de lei. Această leagă luată în statistici a plasat judeţul nostru pe locul 13 din coada clasamentului, înaintea altor judeţe cum ar fi Călăraşi, Bihor, Harghita, Covasna, Buzău, Brăila, Bistriţa, Caraş Severin, Baslui, Tulcea, Vrancea şi Neamţ. Astfel, Tulcea stă în spatele nostru, cu un venit net de 991 lei, iar pe ultimul loc în clasamentul naţional se află bihorenii, care au câştigat în medie 857 de lei lunar în cursul anului trecut. Colegii noştri de suferinţă, vrâncenii au un venit de 956 lei oficial. Nemţenii, care s-au poziţionat în top sub judeţul nostru, au un venit net de 960.

Pe regiunea Moldova, gălăţenii câştigă oficial cel mai bine, având un venit mediu net în 2008 de 1.107 lei, urmaţi de băcăuani cu 1.094 lei şi de ieşeni cu 1.075 lei. Sub pragul psihologic de 1.000 de lei se află şi sucevenii care ne devansează la venitul net lunar cu cinci lei, aceştia având, potrivit prognozei oficiale, o leafă netă lunară de 997 lei în cursul anului trecut.  Ştefan Ţarcă, liderul CNSLR Frăţia, a spus că judeţul Botoşani ar trebui să fie pozţionat pe ultimul sau penultimul loc la capitolul volum al salariului lunar net. „Noi stăm foarte bine în acest clasament oficial, însă acolo au fost luate în calcul atât veniturile bugetarilor, cât şi ale celor care lucrează în sistemul privat. Ori, dacă profesorii şi medicii au acelaşi salariu peste tot în ţară, în ceea ce-i priveşte pe cei din mediul privat lucrurile stau altfel. La noi lefurile sunt mai mici în mediul privat. Dacă s-ar face un clasament doar cu veniturile nete ale celor din mediul privat s-ar constata că suntem pe ultimul sau penultimul loc din clasament la nivel de ţară. Ori, statistica oficială ia în calcul şi bugetarii, iar aceştia sunt atât de mulţi pe câtă populaţie are judeţul nostru. Noi suntem un judeţ mediu ca număr de locuitori, dar avem mai puţini oameni în sistemul privat decât au celelalte judeţe la fel de mari ca al nostru, deci şi veniturile ies mai mari deoarece avem mai mulţi bugetari şi mai puţini oameni în privat. În celelalte judeţe numărul lucrătorilor din privat trage în jos veniturile per total, deoarece sunt mai mulţi decât la noi”, a declarat Ştefan Ţarcă. (BanulBotosanean.ro)