Prima pagină » Amenintari inainte de Bacalaureat

Amenintari inainte de Bacalaureat

Apropierea examenului de bacalaureat starneste un val de ingrijorare in randul elevilor care mizau pe copiat. Sefa Inspectoratului Scolar Judetean sustine chiar ca elevii mai putin silitori, in starea lor de ingrijorare sunt manipulati de acele cadre didactice care simt ca pierd castigurile cu care s-au invatat in ultimii ani. Ada Macovei declara ieri ca nu este impresionata de amenintarile la adresa sa, postate in ultimele zile pe site-uri, fiind convinsa ca aceste manifestari ale unor elevi au in spate impulsul acelor cadre didactice  care ar fi vrut sa pastreze „afacerea bacalaureatului”. 

Pregatirile pentru implementarea sistemului de supraveghere video portal pe care reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) l-au anuntat este in desfasurare. Din datele prezentate de Ada Macovei, inspector scolar general, pentru supravegherea bacalaureatului sunt necesare 176 de camere. Cele mai multe camere vor fi instalate la Colegiul National „A.T. Laurian”, respectiv 40, dar si la Colegiul National „M. Eminescu” 28 de camere, iar la Grupul Scolar „Gh. Asachi” si Colegiul Economic, cate 24. Un numar mai mic de camere in salile de examen sunt necesare la Saveni, la Darabani si la Dorohoi. „Se fac eforturi pentru gestionarea acestei situatii si pentru conectarea camerelor in fiecare sala de examen. Nu se pune in niciun caz problema supravegherii video a unor sali de examene si nesupravegherea altora. Sistemul va fi implementat unitar, avand deja necesarul de camere video portabile pe unitate de invatamant”, a spus Ada Macovei. Directorii unitatilor de invatamant au delegat persoanele care se ocupa in unitate de preluarea acestor camere de la cei care doresc sa le puna la dispozitia scolii. In seara dinaintea probei scrise de limba romana se va sti cu exactitate daca toate unitatile si salile au aceste camere. Reprezentantii ISJ au reintarit ideea ca se apeleaza la acest sistem pentru a se dovedi ca examenul de bacalaureat la Botosani este unul corect.
 
Neintimidati de amenintari
Sefa ISJ este de parere ca eventualele manifestari de protest sau comentarii in mass-media nu o vor descuraja. Mai mult de atat, Ada Macovei considera ca in spatele acestor actiuni si comentarii stau cadre didactice afectate de aceasta decizie. „In aceasta perioada elevii ar trebui sa profite si sa mai repete materia. Actiunile de strada si de protest nu ii vor ajuta la nimic pentru ca decizia este deja luata. Pe de alta parte isi irosesc timpul pe care il mai au la dispozitie, care si asa este scurt, pentru pregatire inainte de examen. Am fost acuzata ca dau vot de blam tuturor cadrelor didactice si nu este deloc asa. Vreau doar sa le atrag atentia tuturor cadrelor didactice corecte ca munca si prestigiul lor nu vor fi stirbite de actiuni izolate ale unora dintre noi care doresc sa faca o afacere din bacalaureat si impotriva statutului si rolului de cadru didactic”, a mentionat inspectorul scolar general. Cat priveste amenintarile anonime a unor candidati care sustin ca daca in sali vor fi montate camere nu vor veni la probe, Ada Macovei este de parere ca poate acestia vor veni la sesiunea din toamna. Dar si atunci vor fi montate aceste camere. „Si pe mine la Spiru Haret ma supravegheaza cu camere de luat  vederi si nu am furat nimic, niciodata, nu am copiat la niciun examen. Cu toate astea ma duc la examen. Aceasta este situatia, nu iti convine… fiecare pe riscul lui”, a adaugat inspectorul scolar general. Mai mult de atat, inspectorul scolar general sustine ca elevii sunt manipulati de cadrele didactice din sistem care se simt perdante in urma acestei decizii. „Am vazut ce fel de comentarii au aparut la articolele publicate. Nu stiu daca acesti elevi care se pot exprima in acest hal vor trece sau nu bacalaureatul. In orice caz amenintarile de genul „daca nu trec bac-ul nu stiu ce iti fac”, ca „nu iti mai vezi copilul” sau mai stiu eu ce imi fac, nu cred ca sunt demne de luat in seama. Cred ca elevii sunt manipulati, in spatele lor aflandu-se beneficiarii sistemului, cei care iau bani si nici intr-un caz nu e voia parintilor”.
 
Camere de supraveghere doar in judetul Botosani
Sefa ISJ mai spune ca „s-a luat aceasta decizie numai la Botosani pentru ca toata lumea acuza ca la Botosani sunt sute de teze identice”. Ada Macovei mai mentioneaza ca este adevarata bataie in randul profesorilor pentru un loc de supraveghetor. „Avem trei profesori pe loc inscrisi pentru supraveghere si aproape 60% din necesar inscrisi pentru corectura, pentru ca deja se cunoaste faptul ca e mult mai profitabil sa vii la supravegheat decat la corectat. La corectat nu mai vrea nimeni pentru ca trebuie sa fie umilit de aceasta situatie ingrozitoare in care trebuie sa citeasca 40 – 50 de teze identice si nu pot face nici o diferenta pentru ca sunt copiate cuvant cu cuvant. Deja s-a intrecut masura si cu copiatul acesta”, a declarat Ada Macovei. Cat priveste acuzele lansate de Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Invatamant, inspectorul scolar general sustine ca cel mai corect ar fi ca sindicatele sa demonstreze ca la Botosani bacalaureatul este curat. „Domnul Axinte sa faca ce declaratii publice vrea si sa nu ma invete pe mine ce sunt aceste declaratii publice si cand trebuie sa le dau. Daca pana acum toti au spus ca nu se copie, noi toti stim ca se copie la bac si elevii sunt lasati sa copie. Nu ar trebui sa pun eu camere de supraveghere daca as sti ca pot sa ma bazez pe toate cele 300 de cadre didactice care sunt puse acolo sa supravegheze si nu sa faca altceva”, a adaugat Ada Macovei.
 
Ana Barculet: „absolvent de zece depasit de un elev reinmatriculat in educatie”
Ana Barculet, inspector scolar general adjunct al ISJ, a mentionat ca toate subiectele sunt redactate, indiferent de obiect, astfel ca elevul sa poata obtine nota cinci. Daca un elev vrea nota mai buna trebuie sa invete mai mult. „De prea multe ori in meseria de dascal am vazut absolventi care au luat premiu de „elev al anului” si la bacalaureat au ocupat pozitia a 10-a sau a 15-a, in fata lor intrand elevi care in patru ani si-au batut joc, au absentat”, a spus Ana Barculet. Aceasta a dat exemplul concret la o clasa de a XII-a de la Grupul Scolar Asachi, unde era diriginta. Un elev exmatriculat si reinmatriculat a luat prima medie la bacalaureat pe liceu, iar eleva care a primit cheia si diploma de excelenta s-a clasat pe locul 16. „Elevul care a obtinut media cea mai mare s-a inscris la Universitatea romana-americana din Bucuresti si o va termina cand ma voi inscrie si eu acolo. Dupa primul semestru a venit acasa. Eleva sefa de promotie este absolventa de doua facultati, dar cu ce gust a plecat ea in viata, cand a aflat ca se poate merge si asa, pe bani”, a mentionat Ana Barculet. (www.evenimentuldebotosani.ro)