Prima pagină » Si-au publicat averile pe ultima suta de metri

Si-au publicat averile pe ultima suta de metri

Ieri a fost ultima zi in care alesii nostri dar si orice functionar public din administratie isi mai puteau completa si depune declaratiile de avere conform termenelor stabilite de legislatia in vigoare. Pe site-urile oficiale si-au facut publice averile, ieri, si conducerea Primariei municipiului Botosani, dar si sapte consilieri locali precum si inca doi deputati care au tinut sa se incadreze in termenul legal, chiar daca s-au decis pe ultima suta de metri sa faca acest pas.

Executivul Primariei si-a completat declaratia de avere inca de la mijlocul lunii mai
Desi au fost completate inca de la mijlocul lunii mai, declaratiile de avere ale celor trei reprezentanti ai Primariei municipiului Botosani au fost postate pe site-ul oficial al institutiei abia ieri. In afara de un teren, o casa si datorii, executivul Primariei nu se poate lauda cu o avere prea mare, cel putin asta reiese din declaratiile de avere. Primarul Catalin Flutur dispune doar de un apartament si bijuterii de familie de circa 6.000 euro, cele din urma obtinute in 2008. Tot in 2008, edilul a vandut un autoturism Cielo. La capitolul datorii, Flutur are de returnat 15.000 euro, dar si alti 70.000 de lei care sunt pe numele sotiei. Veniturile in 2008 s-au ridicat la peste 90.000 de lei impreuna cu sotia. In ceea ce priveste averea viceprimarului Catalin Alexa, aflat la primul mandat, aceasta insumeaza doua terenuri, unul in Suceava, altul in Botosani, cel din urma dobandit in 2008, dar si doua apartamente in Botosani si o casa de locuit, achizitionata tot in 2008. Viceprimarul se mai lauda cu doua autoturisme, marca Dacia, respectiv Renault, dar si cu datorii bancare de 125.000 de euro, pe care trebuie sa le achite pana in 2038. Veniturile din anul 2008 ale acestuia impreuna cu sotia ajung la aproape 60.000 lei. Celalalt viceprimar, aflat la al treilea mandat, nu are prea multe bunuri, conform declaratiei sale de avere. Florin Ghiorghita si-a consemnat un teren dobandit in 2006, un apartament in Botosani si doua spatii, tot in Botosani, din anii 2005, respectiv 2006, dar si un autoturism marca BMW. Datoriile sale se ridica la peste 80.000 euro in conditiile in care in anul 2008 a avut ca si venit aproape 88.000 lei.
 
Doar sapte consilieri locali, pe lista declaratiilor actualizate
Tot potrivit site-ului oficial al Primariei municipiului, doar sapte consilieri locali si-au scris averea, declaratia depusa continand de asemenea date din mai, semn ca atunci au fost completate. Pedelista Carmen Balauca este cea mai saraca dintre acestia, in conditiile in care nu are nimic sub forma de bunuri, ci doar venituri, de peste 27.000 lei, ca si director la o firma privata si din indemnizatia de consilier local. La cealalta extrema se afla pedelista Lidia Bucsinescu, care detine nu mai putin de sase terenuri in diverse localitati din judet, majoritatea dobandite prin mostenire si retrocedare, dar si doua case, din care una prin retrocedare, o camera de camin si doua spatii comerciale. Aceasta conduce un autoturism Mitsubishi, dar are si datorii de peste 85.000 de lei si 25.000 euro la banci. Social-democratul Florentin Pietraru detine doua terenuri si o casa de vacanta in Curtesti, un apartament in Botosani si un autoturism Matiz, vanzand in 2008 o Dacia. In 2008 a avut venituri de peste 75.000 de lei. Democrat liberalul Lucel Butnariuc nu se poate lauda decat cu un apartament in Botosani si un autoturism marca Volkswagen, insa are venituri anuale de peste 110.000 lei. Colega sa de partid, Nicolina Chirila, detine un teren in Cervicesti, un apartament in Botosani, dar are si un autoturism Logan. Veniturile anuale sunt de 50.000 de lei, iar datoriile se ridica la 70.000 lei. Penegistul Florin Egner are doar un teren in Stauceni si un apartament in Botosani, dar si parti sociale cu valoarea la zi de 88.000 lei. Are un credit de 30.000 euro, dar si venituri ca si consilier local de 7.700 lei, restul fiind confidentiale. Un singur penelist si-a declarat averea. Este vorba de George Ostafie, care are un teren in Curtesti, un apartament si un spatiu in Botosani, dar si un autoturism Opel. De asemenea, se lauda cu obiecte de colectie, carte veche si aparate de colectie de peste 5.000 euro. A acordat imprumuturi de 50.000 euro si 80.000 de lei, dar inregistreaza si datorii de 8.000 euro si 8.000 dolari. Veniturile sale anuale sunt de peste 52.000 de lei.
 
Inca doi deputati si-au declarat averile
Dupa ce ieri au fost prezentate avutiile deputatilor Neculai Rebenciuc si Costica Macaleti, astazi alti doi deputati si-au facut publice averile. Democrat-liberalul Stelica Strugaru a declarat ca detine un teren si o casa in Darabani, dar si un apartament in Iasi. In rest, are venituri anuale de 10.000 lei ca si administrator la propria firma, plus in 2008 a incasat din leafa de demnitar 7.000 de lei. Cat il priveste pe social democratul Andrei Dolineaschi, acesta a consemnat un apartament in Bucuresti si doua autoturisme, marca Peugeot, respectiv Opel, ultimul achizitionat in 2008. Datoriile sale sunt de 40.000 euro, dar detine si parti sociale cu valoarea la zi de 24.000 lei.
 
Sanctionati cu pana la 500 lei daca nu si-au declarat averile
Potrivit legii 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, “nedepunerea declaratiei de avere in termenele prevazute de lege constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100 de lei la 500 de sei si declansarea din oficiu a procedurii de control”, se arata in art. 52, al.1. Prefectul Cristian Roman a avertizat la inceputul lunii mai ca sunt obligati sa isi depuna declaratiile de avere pana la data de 15 iunie anul curent. “Nu avem noi atributiuni de a verifica. Eu a trebuit sa fac cunoscut acest lucru”, a spus prefectul Roman. (www.evenimentuldebotosani.ro)