Prima pagină » Trei profesoare au dat în judecată statul pentru discriminare sexuală

Trei profesoare au dat în judecată statul pentru discriminare sexuală

Ministerul Educaţiei a fost acţionat în instanţă de trei profesoare din Botoşani pe motiv de discriminare sexuală la pensionare şi de încălcare a egalităţii şanselor. Cele trei vor ca şi femeile să iasă la pensie la acceaşi vârstă cu bărbaţii, adică la 65 de ani în loc de 62 de ani. Acestea au fost motivate de un caz din Mureş, în care o colegă a lor a câştigat procesul intentat statului pe acelaşi motiv.
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean estimează că la nivel local, dar şi naţional, astfel de cazuri se vor înmulţi.

„Aceste cadre doresc ieşirea la pensie la vârsta de pensionare a bărbaţilor. Deocamdată sunt înregistrate trei cazuri. A fost câştigat un proces în instanţă în judeţul Mureş şi pe creearea acestui precedent probabil vor mai fi cazuri în ţară şi în Botoşani se vor înmulţi. Având în vedere situaţia din judeţul Botoşani, unde există foarte multe cadre didactice tinere care participă an de an la titularizare şi nu există posturi – fiind câteva discipline deficitare, poziţia oficială a Inspectoratului Şcolar este de fapt un apel la înţelegere faţă de generaţiile mai tinere care ar trebui să aibă acces în sistem şi la carieră”, a declarat Ada Macovei, inspector şcolar general. În judeţul Botoşani există câteva sute de cadre didactice tinere care sunt şomeri din cauza deficitului de posturi şi din cauza faptului că foarte multe catedre sunt persoane aflate în pragul pensionării. 

Sindicatele din învăţământ susţin că apără atât poziţia cadrelor didactice tinere, cât şi a celor care trebuie să se pensioneze. „Dacă cei bătrâni vor să rămână legea le permite, dar noi îi sprijinim şi pe debutanţi că nu trebuie unii să mănânce două pâini iar alţii niciuna. Considerăm că trăim într-o ţară democratică şi într-un stat de drept. Dacă legea prevede eliminarea discriminărilor dintre oameni şi dacă sunt cadre didactice apte din punct de vedere fizic şi intelectual este dreptul domniilor lor să acţioneze în instanţă. Noi nu prea agreem ideea de a se rămâne până la 65 de ani pentru că avem foarte mulţi tineri care au terminat studiile şi trebuie să intre în flux, dar nici nu putem să-i oprim pe aceşti colegi care vor să-şi caute un drept. Datoria noastră este să-i sprijinim, dar nu putem să generalizăm şi să devină valabil pentru toţi pentru că unii doresc să scurtăm vârsta de pensionare nu să o lungim şi asta pentru că uzura intelectuală în învăţământ este foarte mare. Unii chiar îşi fac cruce şi spun: Doamne ajută să ajung până la pensie! Noi ca sindicat sprijinim dreptatea şi adevărul”, a declarat Maria Ţiprigan, liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar. Ada Macovei a precizat că profesorii pensionari sau aflaţi în prag de pensionare pot să-şi pună în valoare cunoştinţele acumulate prin ajutarea la formarea şi perfecţionarea cadrelor didactice tinere. „Pe de altă parte, cadrele didactice pensionabile pot fi utilizate în activităţi foarte utile pentru cei mai tineri, pe poziţia de mentor, sau pot fi implicate în activităţi de formare prin Casa Corpului Didactic. Acolo îşi pot împărtăşi din experienţă, unde pot ajuta cadrele didactice debutante sau pe cele mai tinere până la susţinerea gradului II prin consiliere, orientare, poate chiar ajutor la activitatea la clasă pentru că este ştiut faptul că din universitate ieşi cu foarte puţină pregătire pedagogică şi care este utilă pentru realizarea la clasă a activităţilor moderne şi activităţi atractive care să implice şi afectiv copiii. Pentru performanţă în carieră cred că aceste cadre didactice tinere trebuie susţinute de cei mai învârstă, cu experienţă mai multă şi care au trecut prin toate etapele de formare şi perfecţionare. Din punctul meu de vedere, după pensie aceste cunoştinţe ar trebui utilizate în aceste scopuri pentru că munca la catedră şi chiar munca de teren a inspectorilor implică multă uzură, un stres foarte mare şi atunci cred că ar fi mai util acest mod de abordare şi de utilizare mai eficientă a cunoştinţelor dobândite după 35-40 de ani de muncă la catedră sau în inspectoratul şcolar”, a completat inspectorul şcolar general.(BanulBotosanean.ro)