Prima pagină » Poliţia Băluşeni, pe lista hoţilor de apă

Poliţia Băluşeni, pe lista hoţilor de apă

Pe lista hoţilor de apă mai era şi AS Unirea Tricolor, atât asociaţia sportivă cât şi postul de poliţie Băluşeni au intrat în legalitate prin încheierea de contracte cu furnizorul de apă.
Firma Apa Grup a anunţat că în campania de depistare a hoţilor de apă principalul scop este acela de a recupera cât mai mulţi bani şi de a-şi spori numărul de consumatori.

Timp de opt luni şeful Postului de Poliţie Băluşeni, Constantin Roman, a consumat apă fără să plătească vreun leu. Acesta ar trebui să-i sprijine pe angajaţii Apa Grup atunci când aceştia întâmpină rezistenţă pentru verificarea legalităţii racordurilor la consumatorii casnici şi juridici de apă. În luna mai, o echipă a Apa Grup SA – furnizorul de apă-canal din Botoşani, a descoperit că Postul de Poliţie Băluşeni este racordat ilegal la reţeaua publică de apă. „Am descoperit un branşament ilegal la Postul de Poliţie Băluşeni, branşament realizat prin luna septembrie 2008. Problema este că nu avem cum să stabilim cu certitudine data la care a fost făcut branşamentul. Au fost trimise adrese atât la Băluşeni, cât şi la Inspectoratul de Poliţie Judeţean pentru a intra în legalitate. S-au luat legătura cu adjunctul IPJ de la noi să se încheie acel proces verbal de intrare în legalitate. Dumneavoastră interpretaţi cum doriţi, dar eu vă spun că era un branşament care nu era luat în evidenţele noastre. S-a intrat în legalitate, am făcut un proces verbal de facturare retroactivă. Regulamentul l-am aplicat. Plângere penală nu am făcut deocamdată pentru Postul de Poliţie Băluşeni”, a declarat juristul Albert Tănase, purtătorul de cuvânt al SC Apa Grup SA.   
Un alt caz de furt de apă a fost descoperit şi la Asociaţia Sportivă Unirea Tricolor, acolo unde Apa Grup a încheiat un proces verbal cu un reprezentatna al asociaţei şi prin care acesta se obligă la plata a 750 metri cubi de apă aferenţi consumului pauşal din ultimii trei ani. La AS Unirea au fost descoperite două ramificaţii care porneau dintr-un hidrant şi prin care s-a furat apă în ultimii ani.
IPJ nu are vreo vină
Comisarul Manuela Ieremie, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean, a spus că instituţia pe care o reprezintă nu are nicio implicare în acest caz deoarece obligaţia de a încheia contracte cu furnizorii de utilităţi la locuinţele de intervenţie a poliţiştilor, aşa cum este cazul Băluşeni, revine strict poliţistului. „Postul de poliţie nu are grup sanitar sau ceva care să fie racordat la apă. Şeful Postului de Poliţie Băluşeni a făcut racordul la apă, în calitatea de persoană fizică, pentru o pompă din curte, la care era ataşat contor de apă şi în urma citirii s-a stabilit că trebuie să plătească un consum de 59 metri cubi. Este vorba doar despre o delăsare a poliţistului şi nu despre un racord ilegal sau furt de apă. Acesta va plăti pe latură civilă, la fel ca toţi cei care sunt descoperiţi în situaţia lui”, a declarat Manuela Ieremie.
Constantin Roman, şeful Postului de Poliţie Băluşeni, nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri, iar ajutorul său a spus că nu ştie despre ce este vorba şi că doar Biroul de presă al IPJ poate furniza informaţii.
Juristul Albret Tănase o contrazice pe Ieremie şi spune că în cazul de la Băluşeni nu există apometru. „La case, la limita de proprietate, exact ca şi la bloc, punem noi apometru. Acolo nu există aşa ceva. Faţă de Postul de Poliţie Băluşeni şi şeful Postului nu există emisă nicio factură pentru perioada aceasta, deci nu s-a încasat nimic pentru apa consumată pentru că nu există contract şi branşamentul nu era luat în evidenţa noastră”, a completat purtătorul de cuvânt al Apă Grup.
 
Fără plângeri penale, banii sunt ţinta
Deşi a demarat campania de depistare a furturilor de apă de mai bine de două luni, reprezentanţii Apa Grup nu au făcut nicio plângere penală pentru furt chiar dacă au descoperit cazuri de racorduri ilegale, apometre cu sigilii rupte. Albert Tănase susţine că recuperarea prejudiciului şi încheierea de noi contracte, acestea sunt obiectivele campaniei. „Am avut, acum câţiva ani făcut plângeri penale, iar procurorii au considerat că furtul de apă nu este o faptă gravă, aşa că au dat neînceperea urmării penale. SC Apa Grup SA nu intenţionează să aplice niciun fel de sancţiune pecuniară care să afecteze beneficiarul respectiv într-un mod deosebit şi nici plângeri sau sancţiuni penale date asupra unor persoane juridice, ci doar să depistăm toate cazurile în care furnizarea apei se face în condiţii frauduloase, să încheiem contracte, să remediem toate acele probleme şi să ne regăsim cantitatea de apă pe care o furnizăm”, a spus purtătorul de cuvânt al furnizorului de apă-canal.  
Deşi bază legală există, aceasta nu este pusă în practică
„A fura”, potrivit DEX-ului înseamnă a însuşi pe ascuns sau cu forţa un lucru care aparţine altcuiva, a lua ceva fără nici un drept de la cineva, păgubindu-l; a hoţi, a jefui, a prăda.
Furtul este definit în articolul 208 din Codul Penal al României, în Titlul III, Infracţiuni contra patrimoniului, ca fiind: luarea unui bun mobil din posesia sau detenţia altuia, fără consimţământul acestuia, în scopul de a şi-l însuşi pe nedrept. Conform Codului penal, fapta se pedepseşte cu închisoare de la unu la 12 ani. În spiritul Codului penal, se consideră bunuri mobile şi orice energie care are o valoare economică, precum şi înscrisurile. Fapta constituie furt chiar dacă bunul aparţine în întregime sau în parte făptuitorului, dar în momentul săvârşirii acel bun se găsea în posesia sau deţinerea legitimă a altei persoane. De asemenea, constituie furt luarea unui vehicul, cu scopul de a-l folosi pe nedrept. O variantă mai gravă, cu pericol social mai ridicat, prevăzută în Art. 209, o constituie furtul calificat.Chiar dacă Apa Grup are legislaţia în vigoare în baza căreia să acţioneze ferm pentru a reduce numeric furturile de apă, instituţia pare a ocolo legea şi dă dovadă de indulgenţă excesivă cu hoţii de apă. Albert Tănasă recunoaşte faptul că în unele cazuri este mai avantajos să furi apă şi apoi dacă eşti prins să plăteşti în sistem pauşal pentru trei ani. Spre exemplu la un restaurant sau la un locuitor din mediul rural care are o grădină de jumătate de hectar care necesită irigaţii zilnice este mai avantajos să fure apă decât să o plătească legal. „În momentul de faţă, regulamentul nostru de funcţionare nu prevede o sancţiune penală, dar în viitorul regulament am introdus o astfel de sancţiune făcând referire la Codul Penal. Din punctul meu de vedere şi furtul de apă este tot un furt, la fel ca la gaz şi energie electrică., dar v-am spus că în trecut am avut sesizări penale, dar acestea au fost soluţionate cu NUP”, a spus Tănase. Pentru instanţele de judecată prevederile Codului penal sunt peste cele ale regulamentului de funcţionare şi furnizare al unei societăţi, fie ea şi de interes public major. Totodată, deşi sunt prevăzute sancţiuni drastice din punct de vedere financiar celor care nu permit accesul pentru citirea apometrelor sau pentru verificarea legalităţii racordurilor, Apa Grup nu a aplicat nicio astfel de amendă, care poate ajunge până la 5.000 de lei. (BanulBotosanean.ro)